Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhus måste saneras från PCB-gifter

Flera sjukhus och andra byggnader måste saneras från miljögiftet PCB. Att bli av med miljögiftet som totalförbjöds i Sverige under 70-talet kommer att kosta hundratals miljoner kronor.

– PCB är ett ämne som läcker ut i miljön och sedan anrikas i näringskedjan och kommer tillbaka till oss via födan. Därför är det angeläget att få stopp på det här, säger Per Lilliehorn, bygg- och fastighetssektorns miljöorgan.

Ämnet har använts i byggprodukter sedan 50-talet i bland annat fogmassor, isolerrutor och kondensatorer. Det har länge varit känt att det är giftigt men det var först på 90-talet som man upptäckte att byggnader där PCB använts släpper ifrån sig gifterna ut i naturen.

– PCB är dels ett långlivat ämne som bryts ner långsamt i naturen och dessutom ackumuleras det i näringskedjan så ju högre upp i näringskedjan desto högre halter uppnår vi. Dessutom har det cancerogena egenskaper och påverkar också reproduktionen. Man har också sett effekter av att det påverkar barns intelligensutveckling, säger Per Lilliehorn.

Men att sanera PCB-smittade byggnader är svårt, ämnet sprider sig lätt till andra material och det ställs stora krav på noggrannhet. I Västra Götaland måste Kärnsjukhuset i Skövde saneras och andra sjukhus undersöks. I Stockholm väntar sanering för bland andra S:t Eriks och Handens sjukhus.

Landstinget i Östergötland räknar med 50 till 100 miljoner kronor för att sanera sina fastigheter.

– Det är inte förvånande att det finns och att det tar tid innan man har hunnit i mål med alla de här åtgärderna. Jag tror att just sjukhusen är bland de svåraste miljöerna att arbeta i. Där har man ju väldigt höga krav på noggrannhet och renhet, säger Per Lilliehorn.

2007 kom ett förordnande från regeringen som anger år 2013 som slutdatum för att sanera PCB-smittade byggnader.

Redan 1998 började bygg- och fastighetssektorn genom sitt organ Kretsloppsrådet att på frivillig väg få fastighetsägare att inventera och sanera sina byggnader.

– Jag tror att det finns väldigt bra förutsättningar för att uppnå det här eftersom arbetet har pågått under så lång tid och det finns en så stor medvetenhet hos professionell fastighetsförvaltare att arbeta med de här frågorna, säger Per Lilliehorn.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Det här är PCB

PCB, polyklorerade bifenyler, kemiska föreningar som framställs genom klorering av bifenyl (ett kolväte). PCB har sedan 1920-talet använts som isolatorvätska, mjukgörare i plaster och tillsatsmedel i t.ex. smörjoljor och färg. Föreningarna är svåra att bryta ned och därför långlivade i miljön. I Sverige totalförbjöds 1978 all ny användning av PCB.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".