Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre stöd för hemlösa i Norrköping

Publicerat söndag 18 januari 2009 kl 16.45

Antalet hemlösa har minskat i Norrköping. För några år sedan fanns omkring 20 uteliggare. I år är det fyra personer som saknar bostad. Orsaken är att kommunen helt har ändrat sitt sätt att arbeta.

Krister Lundqvist minns när han blev vräkt för fyra år sedan.

– De satte in en kolv i låset så att jag inte kom in. Jag stod utanför som ett frågetecken. Det kändes hopplöst och jag blev apatisk och tappade lusten, säger Krister Lundqvist.

Vad tänkte du då?

– Det var ju hopplöst, jag blev apatisk och tappade lusten för allting.

Under de år som Krister Lundqvist var hemlös bodde han på härbärge, hos kompisar, i andra hand, låg på sjukhus eller var inlagd på behandlingshem för missbrukare. I dag bor Krister Lundqvist, som under många år jobbat som brevbärare, i en liten etta med kök i ett kommunalt stödboende för missbrukare. Inte en egen lägenhet, men ett tryggare boende och en egen dörr som går att låsa.

– Helst vill man ha eget, så man kommer ifrån det här. Jag har alltid haft egen lägenhet och tre hus. Jag är van att sköta mig själv, säger Krister Lundqvist.

Antalet hemlösa har även minskat i Stockholm och Göteborg, medan fler blivit utan egen bostad i till exempel Malmö, Västerås och Borås. I kommuner som Örebro och Helsingborg förs ingen statistik och därför vet man inte om hemlösheten ökar eller minskar.

Några aktuella uppgifter om antalet hemlösa i hela landet finns inte. Sist Socialstyrelsen gjorde en nationell mätning var 2005. Då fanns 17 800 hemlösa.

I Norrköping, där man fört statistik sedan mitten av 80-talet anser politikerna att just kunskap om hemlösheten är ett måste för att kunna göra något åt den. 

– Det är ett väldigt tydligt uttalat mål från fullmäktige i ett socialpolitiskt program, att vi inte ska ha några hemlösa, säger socialchefen Margareta Öst.

Orsaken till att hemlösheten har minskat är att kommunen helt har ändrat sitt sätt att arbeta. Det handlar om vräkningsförebyggande arbete, aktivt stöd till dem som fått egen bostad så att de kan behålla den, få in fler på behandling mot missbruk och närmare och bättre samarbete med hyresvärdarna för att få tillgång till fler stödlägenheter.

Jämfört med för två år sedan har antalet hemlösa minskat med 50 personer, visar socialkontorets undersökning. Från 440 till 389 personer, det vill säga personer som bor i andra hand, inneboende eller på härbärge. Antalet uteliggare, eller öppet hemlösa, var fyra personer under den vecka mätningen gjordes. Det är den lägsta siffran någonsin.

Arbetet är i dag mer inriktat mot de hemlösa, säger socialchef Margareta Öst.

– De senaste åren har vi gått ner på individnivå på ett annat sätt, och letat rätt på varje person för att se vad vi kan göra för just dem.

Ulf Lanermark som är föreståndare för den kristna frivilligorganisationen Hela Människan, som jobbar med hemlösa, är försiktigt positiv till kommunens arbete.

– Om man ska lita på statistiken, är man på rätt väg, men man har en lång väg att gå. Vi vet att det finns 389 personer i undersökningen, som är hemlösa, säger han.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".