Varuhuskedjan Debenhamns minskade under de senaste tre månaderna med 3,3 procent. Foto: Alastair Grant/Scanpix.

Krisen slår mot brittiska affärskedjor

I Storbritannien uppger flera av de stora affärskedjorna att försäljningen har minskat kraftigt den senaste tiden. Inte ens julrean tycks kunna få upp försäljningssiffrorna helt och i dag väntas en av de mest kända affärerna offentliggöra personalminskningar.

Drygt 1 000 anställda på Marks & Spencer kommer sannolikt att tvingas sluta som en följd av den minskade försäljningen, enligt uppgifter i brittiska medier.

Tidningen The Times uppger att 1 000 vanliga jobb kommer att försvinna, samtidigt som flera hundra personer på huvudkontoret också ska bort. I dag ska nedskärningarna och de senaste resultaten offentliggöras.

Marks & Spencer är långt ifrån ensamt om att drabbas av vikande försäljning. Under de senaste veckorna har flera stora företag gått i konkurs.

Den här veckan till exempel porslinstillverkaren Waterford Wedgwood med 8 000 anställda runt om i världen och nu stänger de sista av affärskedjan Woolworths 800 butiker i Storbritannien. 27 000 anställda blir arbetslösa.

Andra affärskedjor klarar sig men minskar försäljningen. Klädkedjan Next till exempel har tappat sju procent av sin försäljning det senaste halvåret, jämfört med samma period året dessförinnan.

Varuhuskedjan Debenhamns minskade under de senaste tre månaderna med 3,3 procent men det ansågs vara lite bättre än väntat och börsen reagerade i går positivt.

En annan effekt av lågkonjunkturen just nu är att några av de stora livsmedelsaffärerna försöker att bräcka varandra med många lågpriser, för att locka dit kunder.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".