Vitlök mot fästingar

I Ronneby äter parkarbetarna vitlökskapslar mot fästingar. Det är tredje året som kommunens parkenhet delar ut gratis vitlök till sina anställda. Och det ser ut att fungera
– Det har lindrat mycket, säger Nils-Erik Persson på parkenheten i Ronneby. På vad sett har det lindrat? – Jag har fått mycket färre fästingar. Det är inte alls så många, kanske tre för säsongen mot kanske 30 annars. Det har lindrat betydligt. Hur många kapslar äter du om dagen? – Två. Jag tycker det räcker. Vitlöksätande kustjägare Det var när parkenhetens chef Peter Lindahl hörde talas om att kustjägarsoldater i Karlskrona fått vitlök för att skydda sig mot fästingar som han bestämde sig för att prova det på sina egna anställda. Sedan dess köper parkenheten i Ronneby in vitlökskapslar för runt 7 000 kronor varje år. Pengar som man får igen tack vare att färre blir sjukskrivna till följd av fästingbett. Tidigare var det vanligt, säger Peter Lindahl. – Vi hade ett par varje år som blev sjuka av borelia och fick stanna hemma några dagar. Fungerar utan vetenskapliga bevis Några vetenskapliga belägg för att fästingar tycker särskilt illa om just vitlök känner inte Peter Lindahl till. Men att det hjälper är helt klart. Sedan försöket började har ingen av de anställda blivit sjuk till följd av fästingbett. Några problem med att parkarbetarna går omkring och stinker vitlök har det heller inte varit. – Jag har inte märkt att det är några som hållit sig ifrån oss. Jag tror inte att det är så farligt. Kommer du att fortsätta med vitlök – Det kommer jag att göra. Jag tror på det här om jag inte får mer fästingar. Förr hade jag ju mycket fler än vad jag har nu.
Johanna Melén, SR Blekinge
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista