Oroliga unga hör av sig.

Många barn oroar sig för ekonomin

Lågkonjunkturen har knappt börjat men oron för dålig ekonomi och arbetslöshet sprider sig snabbt, och inte bara bland vuxna. Det säger Bris generalsekreterare Göran Harnesk, som fått ta emot många samtal från ledsna barn efter en jul som inte blev som de tänkt sig.

– Det har varit en stark oro för hur ekonomin ska fungera, hur man ska få det att gå ihop, och vad ska jag säga när folk frågar vad fick du för julklappar? Ja, jag fick inga julklappar för vi hade inte råd att köpa några, säger Göran Harnesk.

Till hjälptelefonen på Bris, Barnens rätt i samhället, ringer barn som på något sätt far illa.

Enligt statistik som Bris tagit fram åt Ekot ringer ungefär lika många barn som vanligt just nu, men oron är större, och har en ny orsak. Lågkonjunkturen. Arbetslöshet, uppsägningar, bolån och räntor. Det kan vara svåra saker att förstå för barn, som ofta tar på sig skulden själva för familjens svårigheter, och de ringer till Bris nu här helgerna är över.

– För det första är det viktigt att få ett barn att förstå att de inte måste ta på sig hela det här ansvaret, man tar alldeles för stor skuldbörda som barn, och sen försöker vi också förklara att de inte är ensamma, det känns alltid skönt att veta att det finns andra som har det tufft. Man tror att man är väldigt ensam om det här problemet. Vi märker ju att det är många som har det tufft när det är jul, säger Göran Harnesk.

Men vad ska föräldrar göra som faktiskt har det svårt ekonomiskt? De kan ju inte trolla fram pengar för att lugna barnen. Göran Harnesk säger att det är viktigt att säga som det är.

– Prata med sina barn. Barn vill vara delaktiga, jag tror att det viktigaste man kan göra som förälder är att förklara för sina barn varför man har den situation som det är, det är inget misslyckande i relation till barnet, tvärtom upptäcker man ganska ofta att barnet mår bättre av att få veta vad det är som händer, säger Göran Harnesk.

Jonas Fredén
jonas.fredén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".