Äldre cyklister kostsamma för vården

Äldre cyklister som skadas i trafiken måste vårdas mer än tre gånger så länge på sjukhus jämfört med andra åldersgrupper som skadas och hälften av alla cyklister som dödas i trafiken är över 65 år. Det visar en studie gjord vid Umeå universitet.
Ulf Björnstig, professor i kirurgi, menar att de flesta äldre cyklister som skadas gör det på ett oväntat sätt.
– Problemet är att de flesta svåra skador inträffar faktiskt när man kliver av och på cykeln och faller. Då blir det skador som lårbenshalsfrakturer och liknande, skador som fordrar sluten vård i ett betydande antal dagar.
Forskarna granskade samtliga cykelolyckor under en tioårsperiod där personer över 65 år skadats.
– Alla kliniskt verksamma läkare stöter på dessa friska gamla personer som envisas med att cykla upp i väldigt hög ålder. Skadas man då så skadas man oftast rätt svårt.
Tidigare studier har visat att cyklisterna är de trafikanter som kostar sjukvården mest pengar. Enligt professor Ulf Björnstig har problemet med äldre bilförare uppmärksammats, men inte gruppen äldre cyklister.
– Nej, inte ur den här synpunkten. Man vet att bland omkomna cyklister är nästan hälften över 65 år. Men när vi tittar på vårdkostnaderna så blir den här kategorin intressant, den har varit lite försummad tycker jag. De kostar mycket mer än skadade bilister i åldern över 65 år.
Medelvårdtiden för trafikskadade i Sverige är tre dagar, men för gruppen äldre cyklister är den över nio dagar.
– Vi har funnit att i denna grupp så är det mer än hälften som har moderata, svåra eller kritiska skador. En tredjedel av dem läggs in i sluten vård, vilket är en ovanligt hög andel för att vara trafikskadefall.
Kollision med andra fordon är inte vanligare i gruppen äldre cyklister. En vanlig olyckssituation, förutom på- och avstigning, är däremot att äldre ofta cyklar på trottoarkanter och faller.
Men det finns lösningar, säger professor Ulf Björnstig.
– Ja, det finns det. Dels så kan man fråga sig om nyttan med cykling uppväger riskerna när man kommer upp i åldern. Det andra är att det faktiskt pågår ett arbete med att hitta en cykelkonstruktion som är mer lämpad för äldre personer. Själv har jag köpt en damcykel som är lätt att kliva av och på, vilket är den vanligaste skademekanismen, säger professor Ulf Björnstig.
Jens Ericson
jens.ericson@sr.se