Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Dubbdäck kan vara en hälsorisk.

Dubbdäck ska kunna förbjudas

Vägverket föreslår att svenska kommuner ska kunna förbjuda fordon med dubbdäck att köra på en del gator. Systemet bör införas på försök nästa vinter, föreslår Vägverket i en ny utredning.

Debatten om dubbdäcken har varit hård de senaste åren. Orsaken är problemen inte minst i en del storstäder som Stockholm och Göteborg med att dubbarna river upp partiklar ur asfalten och därmed blir en hälsorisk.

Vägverket, som på regeringens uppdrag utrett frågan föreslår därför nu en rad åtgärder som ska begränsa användandet av dubbdäck. Bland annat vill Vägverket ge kommuner med stora utsläppsproblem rätt att förbjuda dubbdäcken helt på vissa gator.

Antalet dubbar på varje däck ska dessutom minskas och så föreslår man att dubbdäcksperioden kortas med en halv månad. Bättre halkteknik i bilarna och dubbfria vinterdäck ska ändå garantera säkerheten tror Vägverket.

Däremot går Vägverket inte så långt i sitt förslag som att helt förbjuda dubbdäck eller lägga på en extra avgift som också diskuterats. Inte ännu i alla fall. Men frågan om dubbdäckens vara eller inte vara är en het fråga. Så här säger Linköpingsborna Ingemar Segerberg och Lars Karlsson.

– En dag som i dag så behövs definitivt dubbdäck.

Men tror du inte att man kan klara sig på vanliga vinterdäck?

– För det mesta, men är det som i dag så behövs dubbdäcken.

Men är det inte bra att man försöker göra något åt detta om det orsakar miljöproblem på sina håll?

– Jag har faktiskt ingen aning om hur pass stora miljöproblem det är. Men jag vet att det blir trafikproblem om inte annat. Jag fick sitta och vänta länge i trafikkö i dag på grund av att det hade varit en trafikolycka imorse.

– Jag hade allrounddäck, är det halt så hjälper de inte tycker inte jag. Men är det bättre för miljön så.

Men samtidigt som dubbdäcken fasas ut så vill Vägverket också öka framkomligheten på vägarna genom att skärpa kraven på vinterdäck utan dubbar.

Exempelvis föreslår man att även tung trafik får ett krav på vinterdäck på drivaxlarna, de tidigare undantagen för vinterdäck för de svenskar som ska åka utomlands tas också bort i förslaget från Vägverket.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".