Parkeringshus rostar sönder

Parkeringshusen i landet håller på att rosta sönder. De som byggdes på 30-talet har redan börjat rasa och för 60- och 70-talsbyggena väntar dyra reparationer om de inte ska vara oanvändbara om 20 år.
– Jag bedömer att det inte finns ett helt parkeringsgarage i Stockholmstrakten, eller överhuvudtaget i södra och mellersta Sverige. Många av dem är cirka 30 år gamla, säger Anders Torsén, som är utredningsingenjör på Cement- och betonginstitutet. – Norr om Dalälven saltar man ju inte så där ser det säkert bra ut, men i Göteborg, Malmö, Eskilstuna ser det likadant ut som i Stockholm. Jag har sett garage i Göteborg längre tillbaka, på 70-talet, där man hällde en säck salt utanför dörren för att postbilen inte skulle köra in i porten i nedförsbacken i vintertid. Det huset var inte gammalt men det såg bedrövligt ut, säger Anders Torsén. Saltet förändrade allt När man byggde parkeringshus på 60- och 70-talen tänkte man att den basiska betongen skulle skydda armeringen från rost. Men vägsaltet som började användas i stor skala i början av 70-talet förändrade läget. Saltet förstör betongens rostskyddande effekt och rostangrepp finns i alla parkeringshus söder om dalälven. Rost som kan få stora konsekvenser om det inte åtgärdas. Flera hus har rasat I Stockholm rasade delar av bjälklaget ner för något år sedan i ett parkeringshus byggt på 30-talet. I Storbritannien kollapsade ett parkeringshus i Wolverhampton 1997. Och det är både dyrt och krångligt att laga de skadade garagen. – 10 miljoner för ett normalt garage på kanske 1000 kvadratmeter, säger Anders Torsén. Orkar man ta den utgiften? – Ja, de har ju inget val. Man är ju tvungen. Det blir ju bara sämre och sämre. Pelarna minskar och bjälklagsarmeringen rostar bort och till slut rasar garaget, säger Anders Torsén.
Lotta Jernström, P4 Radio Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista