Många har varit sjuka de senaste veckorna.

Många drabbade av influensan

Uppdaterad 17:10
Influensan är på väg in över Sverige. Under årets första vecka har antalet rapporterade fall ökat snabbt och det innebär att smittspridningen är igång. Flest fall rapporteras nu från Västra Götaland.

Rune Wejstål, verksamhetschef vid infektionskliniken vid Östra sjukhuset i Göteborg har redan märkt ökningen.

– Det har varit en klar uppgång sista två veckorna jämfört med tidigare.

I år verkar det bli en svårare influensaepidemi än på flera år, säger Johan Giesecke vid den Europeiska smittskyddsmyndigheten.

– Den har börjat i framförallt Portugal och Irland och ett par länder till har haft flera fall än de senaste åren. Det har vi ännu inte riktigt sett i norra Europa, så det finns en risk att den våg som man ser ska rulla upp från syd väst till nordost.

De flesta influensaprov som analyserats innehåller virusstammen H3/N2, som inte varit så vanlig de senaste åren, och som vi därför har en sämre immunitet för. Den ger också i allmänhet dubbelt så många sjukhusvistelser som andra influensavirus.

Många förväxlar vanliga förkylningar med influensa, men enligt chefsmikrobiologen Maria Brytting vid Smittskyddsinstitutet är det lätt att känna igen influensasymptomen:

– Influensa är ganska klassiskt på det sättet att man känner sig pigg och fräsch på morgonen och sedan kommer ett hastigt insjuknande. Ofta kan man bli jättesjuk på bara några timmar. Det börjar med torrhosta och sedan kan man bli riktigt, riktigt dålig.  

På torsdagen gick den europeiska smittskyddsmyndigheten ut med en uppmaning till alla äldre, kroniskt sjuka och även sjukvårdspersonal att vaccinera sig, för det är det enda sättet att skydda sig mot smittan, säger Johan Giesecke.

– Det är egentligen enda sättet att skydda sig ordentligt, framförallt i en stad eller på andra ställen där man träffar mycket människor.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".