Sony Ericsson spår tufft år för mobiler

2009 blir ett tufft år för tillverkarna av mobiltelefoner. Sony Ericssons vd gör bedömningen att marknaden kommer att krympa för hela branschen.

Svensk-japanska Sony Ericssons vd Hideki Komiyama, allmänt kallad Dick Komiyama, tror att världsmarknaden för mobiltelefoner kommer att minska med mellan fem och sex procent i år. Uttalandet gjordes vid den pågående elektronikmässan i Las Vegas i USA.

Han gör därmed samma bedömning som den världsledande tillverkaren Nokia gjorde i december.

Nokia skrev ner prognosen för det fjärde kvartalet 2008 till 330 miljoner sålda enheter för hela branschen. För hela 2009 antar Nokia att det blir en minskning med fem procent.

Det är den mycket snabba nedgången i konjunkturen och hushållens minskande konsumtion som är förklaringen till de nedskrivna prognoserna. I slutet av januari kan det komma rejält negativa överraskningar när de stora mobiltelefonbolagen redovisar resultaten för det fjärde kvartalet.

Det tredje kvartalet var annars en stark period för Sony Ericsson som då gick upp till tredje plats räknat i marknadsandelar i världen.

Vd:n Komiyama säger i Las Vegas att han tror att Sony Ericsson har försvarat tredjeplatsen även under det fjärde kvartalet.

Det beror framför allt på att amerikanska Motorola fortsätter att tappa, och det gör också koreanska LG Electronics. Kampen om tredjeplatsen är dock hård och skillnaderna mellan trean, fyran och femman är liten.

Komiyama säger också att Sony Ericsson ska satsa mer på produkter med högre marginaler och fasa ut produkter med lägre. Det betyder i klartext att Sony Ericsson kan komma att överge segmentet för de allra billigaste telefonerna.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".