Norsk gasexport gynnas av gaskonflikt

Gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina har gjort att efterfrågan av norsk gas ökar i Europa. Norge slog på onsdagen exportrekord och ett nytt väntas på torsdagen, enligt Ulf Rosenberg, olje- och gasanalytiker på Stavanger Aftenblad.

– Produktionen går för fullt på grund av stor efterfrågan i Europa, inte bara på grund av gasbråket utan också för att det är kallt. Europa fryser, säger Ulf Rosenberg.

Men det är inte bara den stora efterfrågan som gör att Norge nu levererar mycket gas till Europa. Norge satsar nämligen allt mer på en framtida gasproduktion. En produktion som på sikt kan komma att ta över all den kapacitet och forskning som man idag satsar på oljeverksamheten, berättar direktören Bente Nyland, för myndigheten Oljedirektoratet.

– När det gäller gas ser vi en ökning i produktion för varje år och vi ser att den kommer att göra det också de närmaste åren innan det planar ut.

Norge tillgodoser idag nära 20 procent av det europeiska gasbehovet. Norge har därmed blivit världens näst största gasexportör efter Ryssland, förklarar man på Oljedirektoratet.

Man levererar idag gas till 26 europeiska länder. Transporten går genom ett nätverk av rörledningar till huvudsakligen Tyskland, Frankrike, Storbritannien och också till Belgien. En produktion som man från norsk sida lovar kommer att förbli stabil även i framtiden, försäkrar Bente Nyland.

– Norge kommer efterhand att gå över till att bli en ren gasproducent i takt med att oljeproduktionen minskar. Produktionen av gas kommer att öka de kommande tre till fem åren och vi kommer därmed att leverera det vi lovar att göra, säger Bente Nyland.

Maria Repitsch, Stavanger
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".