Klicka för grafik

Många nätdroger fastnade i tullens nät

Den svenska tullens beslag av droger ökade kraftigt under 2008, visar statistik som tullverket presenterade på torsdagen. Det största problemet är handeln med narkotikaklassade läkemedel via internet. 

Chefen för tullkriminalen i Stockholm, Tomas Blixt, presenterar de olika narkotikapreparat som dukats upp på ett bord i Tullmuseet där en presskonferens hölls på torsdagen. Det vi ser är en bråkdel av de beslag som gjordes ifjol. Förutom de tunga drogerna har Tullverket under 2008 lagt stort fokus på handeln över internet.

– Det är väldigt mycket här som är beställt via internet och de här nätapoteken, säger Tomas Blixt.

Under 2008 togs 849 000 narkotiska läkemedelstabletter i beslag. Året innan var siffran 241 000 - en ökning med 250 procent. Tullen har idag ökat sin spaning på internet och det är det som har gett resultat, säger Tomas Blixt.

– Det sker det genom att man går in i olika forum och där ser vilka länder som kan vara aktuella. Ett tag hade vi till exempel att man skickade mycket cannabis från Kanada. Vi kunde stänga den smugglingsvägen genom ett stort antal beslag.

Genom spaning på internet och kontroll av mejlkorrespondens mellan leverantör och kurirer lyckades den svenska tullen få fram underrättelser som ledde till att 140 kilo kokain kunde tas i beslag i Belgien i slutet av 2007.

Men, de ökade beslagen innebär inte att det har blivit mindre narkotika på den svenska marknaden. Tillgänglighet och det låga priset på droger visar snarare på att beslagen ökat i takt med att införselmängden ökat.

– Totalt sett kan vi säga att vi missar alldeles för mycket, säger Tullverkets generaldirektör Karin Starrin.

Att det då missas för mycket hur frustrerande är det när man är generaldirektör på Tullverket?

– Det är klart att det är frustrerande. Jag känner mig definitivt inte nöjd, säger Karin Starrin.

Zana Schiroyi
zana.schiroy@sr.se

Elias Vänerlöv, Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".