Väntar på nya verksamheter. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR.

Stängda fabriker öppnar igen

Den här veckan drar arbetet igång igen på de industrier som av besparingsskäl har stått stilla under julen. En av dem är Stora Ensos nedlagda massafabrik i Norrsundet norr om Gävle där 43 personer fortfarande jobbar kvar, även om arbetsuppgifterna har förändrats.

Den sista massabalen lämnande Norrsundet i november, berättar Maj-Britt Berglund som egentligen är maskinoperatör.

– Nu river jag ut allt som står i skåpen här. Gammalt porslin, kastruller, böcker och information. Allt gammalt som vi har sparat.

Hur känns det att stå här och slänga och riva ut ur skåpen?

– Ja, det känns ju väldigt konstigt. Det blir så definitivt allting nu. Allt folk är ju borta och jag är alldeles själv här i dag, säger Maj-Britt Berglund.

I oktober 2007 kom beskedet att Stora Enso skulle lägga ned den lönsamma massafabriken i Norrsundet. De 325 anställda skulle mista sina jobb.

Maj-Britt Berglund tillhör de 43 anställda som är över 60 år. Hon får därför gå i avtalspension den sista mars. Hade hon fått jobba kvar året ut så hade det blivit exakt 30 år i fabriken.

– Nu kommer vi in i pappsalen här. Här har vi pumpar och motorer som är alldeles tysta. Här gick det inte att prata förr när man gick in, säger Örjan Larsson som är fackordförande för IF Metall-klubben.

Hur känns det att gå igenom lokalerna nu när det är tomt och tyst?

– Ja, det är första gången jag går igenom här sedan allting stannade. Det är fruktansvärt vemodigt.

Örjan Larsson jobbar också kvar året ut med att ordna utbildningar och hjälpa till med nya jobb för dem som har sagts upp. Han jobbar också med att hitta nya företag som är intresserade av att flytta in på området.

En del lokaler ska rivas. Andra ska tömmas på allt från maskiner, rör och elledningar till manualer och kaffekoppar. De ska anpassas till nya verksamheter. Redan i dag finns ett verkstadsföretag på området där före detta anställda på Stora Enso arbetar. En enskild anställd har också fått låna lokaler för att starta snickeriverksamhet.

Nu hoppas man på några större företag, även om finanskrisen har försvårat läget.

– Det finns intressenter av lokalerna. Det kanske tar lite längre tid nu än vad vi hade räknat med. Det finns en oro, men det finns ju också en framtidstro här i Norrsundet, säger Örjan Larsson.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".