Städning populär köptjänst.

Hushållsnära tjänster lockar allt fler

Trots sämre tider ökar efterfrågan på hushållsnära tjänster, visar en ny undersökning. Många företag nyanställer och nu kommer förslag om att fler typer av tjänster ska räknas som hushållsnära. Branschen väntas öka med över 60 procent i år.


Den kraftiga ökningen kommer att leda till nyanställningar.

– Framtidsplanerna är jag ska kunna nyanställa ett par stycken. Jag har precis idag fått reda på att den femte anställde är klar nu. Jag hoppas på ett par till, och det beror ju på kundtillströmningen, säger Annika Berg som har ett städbolag i Stockholm. 

Det är fler i hemservicebranschen än Annika Berg som ser en uppgång. En undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Almega, visar att 25 procent av hushållen tycker att det är ganska eller mycket intressant att köpa hushållsnära tjänster, jämfört med 20 procent för ett år sedan. Det går stick i stäv med lågkonjunkturen, enligt Almega. 

– Jag tror att människor har vant sig vid den här tjänsten och inser nyttan med den. Det är en tjänst som man inte väljer bort i första hand, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega. 

Enligt undersökningen väljer hushållen hellre bort resor, restaurangbesök och nöjen än hushållstjänster. 

Omräknat till heltidstjänster sysselsätter hemservicebranschen i dag omkring 6 000 personer. Almega spår att branschen i år kommer att växa rejält, med över 60 procent till 10 000 helårsarbetare. 

Förutom hushållsnära tjänster återinfördes ROT-avdraget för en månad sedan. Ulf Lindberg på Almega menar att staten skulle tjäna på om hushållen fick göra avdrag för ännu fler tjänster än i dag.  

– Våra undersökningar visar att två tredjedelar av de som anställs i branschen kommer från arbetslöshet. Vi tror att det kan ha en ganska stark sysselsättningsskapande effekt, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.  

– Därför bör man fundera på att till exempel på att lägga in tjänster som it-tjänster, som hushållen efterfrågar. Det tror jag många skulle uppskatta.

Från halvårsskiftet i år kommer skattereduktionen direkt vid inköpstillfället, man måste inte som i dag begära jämkning. Det kommer att ha betydelse, tror Annika Berg. 

– Det kommer att göra stor skillnad. Det har jag redan hört av dem som nu kommer med förfrågningar till mig, att det är en stor fördel om de kan få betala nettokostnaden direkt, säger Annika Berg, som har ett städbolag i Stockholm. 

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Fakta:

*I dag köper omkring 5,5 procent av de svenska hushållen hushållsnära tjänster, vilket motsvarar 255 000 hushåll.

*Det är främst barnfamiljer i storstäder som anlitar hushållshjälp. Näst efter barnfamiljer är personer över 65 år de vanligaste köparna.

*I hushållsnära tjänster ingår flera sektorer, men städning av hemmet är vanligast förekommande.

*Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden och högst 50 000 per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".