Barack Obama

Obama ser mörkt på amerikansk ekonomi

Den blivande amerikanske presidenten Barack Obama målade på torsdagen i ett tv-sänt tal upp en mycket mörk bild av den amerikanska ekonomin. Samtidigt kom nya siffror som visar att de amerikanska konsumenterna håller allt hårdare i sina pengar.

Vi startar 2009 i en kris som är värre än någon annan under vår livstid och som fördjupats ytterligare bara de senaste veckorna, inledde Obama sitt tal.

Talet blev sedan ett kraftfullt försvar för det stimulanspaket som han nu arbetar fram tillsammans med demokraterna i kongressen.

Vi kan få en recession som pågår i åratal om vi inte gör något, sa Obama vidare. De varnande orden har flera syften.

Att få republikanernas stöd i kongressen för paketet är förstås det viktigaste. En del kongressledamöter har redan börjat knorra över paketets storlek på omkring 800 miljarder dollar. Obama vill också få allmänheten med sig för den förda politiken, samt återupprätta förtroendet hos marknaden för den amerikanska ekonomin.

Dagens tal från Obama hade ibland nästan valkampanjliknande retorik när det gäller allt gott som ska komma ur det planerade stimulanspaketet.

Vi ska modernisera mer än 75 procent av alla statliga byggnader i landet, lovade Obama bland annat.

Obamas svarta bild av den amerikanska ekonomin fick passande nog idag stöd från detaljhandelns julhandelssiffror, som nu börjar komma. Varuhuskedjan Wal-Mart sålde sämre än väntat i december och klädjättar som Gap redovisade sjunkande försäljning, vilket indikerar att de amerikanska konsumenterna spenderar allt mindre.

När konsumtionen i USA minskar är det allvarligt, eftersom konsumtionen står för en mycket stor del av den ekonomiska aktiviteten i landet.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".