ABB behöver snabb uppgörelse

Det är bråttom att för ABB att komma överens med advokaterna i USA om att begränsa asbestskadestånden till de runt 10 miljarder som parterna förhandlar om.
Parterna måste komma överens för att ABB ska kunna betala tillbaka lån till bankerna, säger Johan Strandberg, aktieanalytiker på SEB fonder. – Problemet är att ABB har kommit in i en väldigt svår finansiell situation. Man har lån som ska betalas igen under andra halvåret i år på mellan en halv och en miljard dollar mer än man har pengar i kassan, säger Johan Strandberg. – Så man måste få in nya pengar och det hade man tänkt göra genom att sälja ett verksamhetsområde. Men eftersom det finns asbestkrav riktade mot det verksamhetsområdet är det väldigt svårt att sälja det. Man har problem att få in tillräckligt med pengar för att betala sina lån och där ligger eventuellt en konkursrisk. Även om den är liten så finns den där. Men det finns ett förslag till uppgörelse mellan ABB och kravställarna. Vad går den ut på? – Ja, det här har ju gått så långt att ABB ser sin existens och fortlevnad hotad, så man har valt att sätta sitt amerikanska dotterbolag Combustion Engineering i konkurs. Det är mot Combustion som de flesta ersättningskraven har riktats. Når man den här uppgörelsen kommer det att skapas en fond som ABB betalar pengar till. Den kommer att ta hand om alla framtida krav och därmed kommer ABB att gå fri från fortsatta ersättningskrav, säger Johan Strandberg. Bedömare i USA menar ju att den här saken är långt ifrån över? – Vi väntar ju nu på ett slutligt avgörande från domaren. Problemet är att det här domslutet ju kan överklagas. Så vi vet förmodligen inte mer om det här förrän om ytterligare kanske en månad eller så, säger Johan Strandberg, aktieanalytiker på SEB Fonder
Pia Fredell, P1 Morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista