Överbeläggning på bårhus efter julhelgen

Bårhuset vid Centralsjukhuset i Kristianstad har varit kraftigt överbelagt under julhelgen. Avlidna har förvarats på golvet och utanför bårhusets kylrum.

– Vi får lägga avlidna på golvet eller skavfötters och i bland när man har kommit tillbaka till jobbet har vaktmästare satt dem utanför så de har ju då praktiskt taget ruttnat utanför kylan eftersom det är rumstempererat där, berättar obduktionstekniker Morgan Arvidsson på Centralsjukhuset i Kristianstad.

När det var som värst var det 15 avlidna för mycket i bårhuset och det är just vid stora helger som jul som problemen är som störst. Fler människor avlider under just julhelgen.

Överbeläggningen på bårhuset har drabbat de anhöriga som efter några dagar vill ta ett sista farväl.

– Det kan då vara omöjligt eftersom förruttningsprocessen sätter igång i kroppen efter fyra minuter och är det då i en rumstempererad miljö går det fort. Då kan det vara en omöjlighet på grund av det och det får ju aldrig hända, säger Morgan Arvidsson.

Det är sjukvården, kommunerna och församlingarna som har det formella ansvaret för de avlidna.

Sjukhuset har ansvar för dem som avlider på sjukhuset eller utanför, men där dödsorsak måste fastställas genom obduktion.

Kommunerna har ansvar för dem som dör på särskilda boenden och där dödsorsak inte kräver obduktion.

Församlingarna skall med begravningsentreprenörernas hjälp hämta de avlidna för så kallad kistläggning och kistorna skall sedan placeras i kyrkornas kylrum i väntan på begravning.

Nu efter helgerna har kommunerna och församlingarna börjat hämta de avlidna och situationen på bårhuset har förbättrats, säger sjukhuschef Ulf Kvist.

– I dag finns det en liten ledig kapacitet, men vi är ju naturligtvis måna om att detta är ett bestående samarbete som leder till att situationen inte uppkommer igen, säger han.

Arbetssituationen på bårhuset har varit ohållbar, säger obduktionstekniker Morgan Arvidsson.

– Etiskt och moraliskt sett är jag inte den personen som egentligen bara kan lägga en avliden på golvet, men jag har inget val. Så det kan verkligen vara lite jobbigt när man sätter sig i bilen och ska köra hem, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".