Oklarheter i gasöverenskommelsen

Ryssland bekräftar att landet har kommit överens med EU om den observatörsgrupp som i Ukraina ska övervaka de ryska gasleveranserna till Europa. De första observatörerna kom på fredagen till Kiev, men det finns fortfarande oklarheter som äventyrar överenskommelsen.

– Ryssland är fullt införstått med att EU skickar observatörer för att övervaka gaskonflikten, sa på fredagen Dmitrij Peskov, talesman för den ryske premiärministern Vladimir Putin.

Men Peskov hoppades samtidigt att alla inblandade parter också är överens om observatörsgruppens sammansättning. Den avgörande frågan för Ryssland är att myndigheterna i Kiev ska tillåta ryska observatörer att delta i övervakningen, något den ukrainska sidan hittills varit motvillig till.

På fredagen sa en representant för det ukrainska energibolaget Naftogaz att det inte motsätter sig observatörer från den ryska sidan men att dessa måste ha mandat antingen från Rysslands president eller premiärminister för att delta i arbetet.

Premiärministern i EU:s ordförandeland Tjeckien, Mirek Topolanek, väntas på fredagen till Kiev för att träffa den ukrainska politiska ledningen. Syftet med mötet är att utarbeta de sista detaljerna kring observatörsgruppens sammansättning så att arbetet så snabbt som möjligt kan komma igång.

I Moskva träffas cheferna för ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz, de båda bolag vars fejd stoppat gasleveranserna till Europa. Så länge konflikten pågår kommer hundratusentals människor på Balkan sakna uppvärmning och en rad industrier fortsätta att stå stilla.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".