Frusna bulgarer protesterar mot gaskonflikten. <nobr> Foto: Petko Momchilov/Scanpix.</nobr>

Gasransonering oroar i kallt Bulgarien

Bulgarien är det land i Europa som är mest beroende av den ryska gasen via ledningarna genom Ukraina. Gasen är värmekälla för många bostäder. Nu ransoneras gasen i Bulgarien. Eftersom det är kallt i östra Europa just nu är det många bulgarer som fryser.

Pensionären Emil Amaliev i Sofia är en av många bulgarer som har det besvärligt i kylan.

Jag har en sjuk son hemma. Det är bara i hans rum det är varmt. Vi andra fryser, säger Emil Amaliev, utanför en av Sofias livsmedelsbutiker.

Staden är insnöad som den inte varit på många vintrar. Det är fem grader kallt. Nu behövs värmen i bostäderna. Vi betalar ju för den, och dyrt är det, säger Emil Amaliev.

Emil Amalievs pension är drygt 1 200 kronor i månaden. Energin kostar 500 kronor varje månad.

Den ryska gasen i Bulgarien används mest till uppvärmning, oftast från fjärrvärmeverk. Nu är det ransonering. Bulgarien har ett gaslager som kan räcka några veckor. Just nu går mindre än häften av normala leveranser ut till hushåll och industri. Många fabriker har tvingats stänga.

Bara processindustri och andra som inte kan slå igen utan att ta skada får fortsatta leveranser. Många skolor är också stängda. Barnen har skickats hem till mer eller mindre utkylda bostäder.

De som har råd tar till elradiatorer för att hålla varmt hemma. Beroende på väder och hur länge krisen varar, kan det i sin tur leda till överbelastning av elnäten i städerna.

Den bulgariske presidenten har föreslagit att landet återstartar två av de kärnreaktorer som fick stängas som ett villkor för EU-medlemsskapet för två år sedan.

Sådana politiska utspel är sofiaborna inte hjälpta av just nu. Madlena Georgieva säger att det är huvudsaken att inte hennes snart tvååriga dotter fryser. I hennes rum har familjen ställt ett elelement. Vi andra klarar oss än så länge, säger hon. 

Per Eurenius, Sofia
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".