Barbro Wickman-Parak.

Riksbankstal bjöd på försiktig optimism

Uppdaterad 17:55
På fredagen var det dags för årets första tal från Riksbanken. Riksbanken spår att landets ekonomi krymper i år, men att det vänder redan nästa år. Riksbanken vill framöver också försöka ta hänsyn till utlåningen när man gör sina beräkningar, för att bättre förutse framtida bubblor. 


För att förutse risken för framtida bubblor, som till exempel fastighetsbubblor, öppnar nu vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak för att Riksbanken kan komma att förfina sina modeller så att de också tar hänsyn till hur mycket pengar som lånas ut i landet.

– Vi har ju en modell för våra prognoser. Den innehåller inget som har med utlåning att göra. Men som ett sätt att vidga vår modell, kan man tänka sig att ta med sådana aggregat, som en av förklaringsgrunderna i modellen, säger vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak

Riksbanken vill alltså bättre kunna följa hur mycket pengar som lånas ut, genom att utveckla sina modeller. Det skulle i sin tur ge banken en bättre bild över till exempel risken för fastighetsbubblor

Men ska en centralbank ta hänsyn till utlåning och tillgångspriser som till exempel fastighetspriser?

Ja, säger Barbro Wickman-Parak som vill vara pragmatisk, och tycker att de faktorerna bör vägas in när Riksbanken fattar räntebeslut.

Nej, säger LO:s chefsekonom Lena Westerlund.

– Vår syn är att Riksbanken inte bör ta sidohänsyn till tillgångspris, marknaden. Att inte försöka motverka bubblor genom räntepolitiken. Det finns så många mekanismer på de här marknaderna som är bara flockbeteenden och inte har en grund i den reala ekonomin, säger LO:s chefsekonom Lena Westerlund

I Barbro Wickman-Paraks tal på fredagen framkom också att Riksbanken räknar med att finanskrisen ebbar ut under det här året.

Det är redan känt att Riksbanken spår att landets ekonomi kommer att krympa i år, för att sedan återhämta sig nästa år. Men under dagens tal kunde man också notera att Riksbanken räknar med en tillväxt på tre procent 2011.

– Om alla de åtgärder som har vidtagits runt om i världen, med räntesänkningar, stimulanspaket etcetera, kommer igång, så att vi bryter den här förtroende krisen och får en uppgång i ekonomin, så är inte detta några orealistiska siffror, säger vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak.

– Sedan finns det som alltid en stor osäkerhet. Den osäkerheten är genuin idag.

LO-ekonomerna å sin sida kallar 2009 för ett djupt krisår. Chefsekonom Lena Westerlund vill se fler räntesänkningar från Riksbanken.

– Vi förväntar oss räntesänkning på en procentenhet under våren, säger chefsekonom Lena Westerlund.

Men vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak vill i dagsläget inte ge några sådana besked.

– Vi fattar det beslutet i februari. Jag vill inte måla in mig i ett hörn, att jag går ut innan processen är klar, innan jag är klar med mitt ställningstagande, och säger att det och det tror jag nu. För idag kan jag bara tro. Jag är inte framme vid beslut än, säger vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak

Erika Sjöö
erika.sjoo@sr.se 

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".