Sämsta jobbsiffrorna i USA sedan 1945

Arbetslösheten i USA steg till 7,2 procent i december, visar ny statistik. Mer än en halv miljon arbetstillfällen försvann förra månaden.

Jobben fortsätter försvinna i rasande takt. Ytterligare 524 000 arbetstillfällen försvann under december månad i USA, visar de nya siffrorna från arbetsmarknadsdepartementet.

Det innebär att arbetslösheten nu är uppe på den högsta nivån på 16 år, 7,2 procent.

Men decembersiffrorna är trots allt inte riktigt så dåliga som analytikerna räknat med och därför reagerade börsen till att börja med positivt på nyheten.

Det är framförallt jobb inom tjänstesektorn som försvinner, men också tillverkningsindustrin fortsätter att dra ner.

Totalt sett försvann 2,6 miljoner arbetstillfällen under förra året i USA, och det gör 2008 till ett av de sämsta åren för amerikansk arbetsmarknad i modern tid. Man får gå tillbaka till andra världskrigets slut, till 1945 för att hitta liknande siffror.

Tillträdande presidenten Barack Obama presenterade på torsdagen nya detaljer i sitt ekonomiska förslag, ett stimulanspaket på omkring 800 miljarder dollar ska mota finanskrisen, och han hävdade att om inget görs kan arbetslösheten i USA snart stiga till över 10 procent.

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".