Brittiska internatskolor mindre populära under finanskrisen.

Krisen får britter att välja gratis skolgång

I Storbritannien riskerar den ekonomiska krisen att sätta ytterligare press på det allmänna skolsystemet. En del föräldrar med barn i dyra privata skolor försöker nämligen flytta barnen till allmänna skolor, som inte kostar något. Cirka 600 000 elever går i privata skolor.

En del av de privata skolorna är dyra. Ett läsår kan kosta flera hundra tusen kronor. Nu när arbetslösheten stiger och många britter får svåra att klara sig, ökar ansökningarna till de statliga avgiftsfria skolorna. Ungefär sju procent av alla brittiska elever går i privatskolor. 

En undersökning som regeringen har låtit göra visar att tio procent av skolmyndigheterna i landet redan har sett fler ansökningar.

I London är siffran högre, där säger 30 procent att de har fått fler ansökningar inför nästa läsår hösten 2009. En del politiker tycker att nu är det dags att agera. 

– Vi måste se till att vi kan ta emot alla de här barnen och ge dem en bra utbildning. Det gäller planering och pengar, och det måste ske nu, säger Susan Kramer, som arbetar med skolfrågor inom oppositionspartiet Liberaldemokraterna.  

Premiärminister Gordon Brown sa, när Ekot ställde frågan till honom nyligen, att det var för tidigt att dra några slutsatser om skolsystemet.

Men risken är att de allmänna skolorna tvingas ta emot fler barn, och det kostar naturligtvis pengar för staten. Det allmänna skolsystemet är också på sina håll redan nu ansträngt, med stora klasser och knappa resurser. 

Janette Wallis skriver om skolor och ger föräldrar råd via en särskild skolguide. 

– Jag ser kanske inte direkt föräldrar som går till skolan och tar sina barn därifrån. Det handlar mer om ett resonemang om att vi klarar den här terminen, det här året. Men sedan måste vi göra något åt kostnaderna, säger Janette Wallis till brittiska BBC. 

I samband med den förra lågkonjunkturen i början av 90-talet flyttades cirka 11 000 brittiska elever från privata till allmänna skolor. 

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".