Fler än någonsin byter namn

Aldrig förr har så många bytt namn. Det senaste året har Patent- och registreringsverket fått in omkring 7 600 ansökningar, varav omkring 1 500 är byte av efternamn. Och 10 procent av dem är från personer med ett utländsktklingande efternamn som vill byta till ett svenskt.

Forskning har visat att det ger högre lön och bättre arbetsmöjligheter att byta till ett efternamn som låter svenskt.

Det har Magdalena från Polen upplevt. Hon bytte nyligen efternamn från Starschovska till Stagreus.

– När jag skulle ut på arbetsmarknaden för cirka 15 år sedan så hörde ingen av sig när jag skicka ut jobbrev. Men när jag ringde för att följa upp breven så var det helt okej. Då sade alla att: ”Åh, du pratar ju flytande svenska”, och då fick jag jobben.

Magdalena Stagreus är inte den enda som stött på svårigheter på grund av sitt utländska namn. På Patent- och Registreringsverket säger man att flera av ansökningarna de får in visar att en vanlig orsak till namnbytet är att man vill bättre passa in i det svenska samhället och få bättre möjligheter för sig själv och sina barn.

Mahmood Arai är professor på nationalekonomiska institutionen på Stockholms Universitet. Han forskar kring effekten av namnbyte och har intervjuat omkring 60 personer som bytt från ett utländsktklingande efternamn till ett svenskt.

– Allmänt så tycker folk att de har blivit mer positivt bemötta med det nya namnet, som är mer svenskt. De betonar ofta att det nya namnet uppfattas som neutralt, säger Mahmood Arai.

– Det kan tolkas som att det är svårt att identifiera dessa personer med en region med det nya namnet, vilket var lättare att göra tidigare. Heter man Muhammed i efternamn så förknippas det namnet med att man kommer från ett muslimskt land eller kultur.

En studie som Mahmood Arai tillsammans med några kollegor för några år sedan visar att byte av efternamn får ekonomiska effekter. För dem som bytte från ett utländskt klingande efternamn till ett svenskt klingande ökade årsinkomsten med mellan 10 000 och 15 000 kronor.

– Den undersökning som vi gör på alla namnbytare under 90-talet visar en inkomstökning nära tidpunkten för namnbytet. När vi tittar närmare så är det dem med mycket låga inkomster som får störst effekt av namnbytet. Det visar att namn spelar roll för möjlighet till arbete och inkomst, säger Mahmood Arai, professor på Nationalekonomiska institutionen på Stockholms Universitet.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".