Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enkäter om skolelever stämmer dåligt

Enkäter om hur skolelever mår stämmer dåligt med verkligheten. Det visar en studie gjord i Skaraborgs län. Flera olika godkända frågeformulär med frågor om bland annat magont och huvudvärk användes, men gav mycket olika resultat.

– Det är osäkert att besvara en enkät. Även dessa barn som svarar på samma frågor vid ett och samma tillfälle ger så här olika svar, säger Carl Johan Törnhage, överläkare i Skövde.

Fyra klasser i årskurs åtta fick svara på tre olika godkända frågeformulär med väsentligen helt lika formuleringar bland annat om eleverna hade magont eller huvudvärk.

I en enkät svarade 80 procent av pojkarna att de aldrig hade huvudvärk, men när de svarade på samma fråga i en annan enkät var förhållandet nästan omvänt och 70 procent av pojkarna uppgav att det hade huvudvärk.

Hälften av alla flickor uppgav i en enkät att de aldrig hade magont och när de fick samma fråga igen i en annan enkät hade siffran sjunkit till en flicka av tio som aldrig hade ont i magen.

- Vi vill med denna studie visa att man inte bara kan utgå ifrån att någon har gjort en enkätundersökning. Det är väldigt avgörande när man har gjort den och i vilken situation. Man ska följa förloppet att man använder samma formulär och att samma personer gör det.

Enligt Carl Johan Törnhage är det vanligt att olika frågeformulär används i skolan.

– Risken är stor att man gör det för olika personer. Det måste också vara skillnad på om du gör det på våren eller hösten.

Överläkare Carl Johan Törnhage är överraskad över hur stora skillnader det är på hur eleverna svarar på frågorna i de olika godkända enkäterna och menar att studien visar att man skall vara försiktigt då man tolkar resultaten av enkätundersökningar.

- När man jämför barn år 1990 med barn år 2000 och 2010 så är det oerhört viktigt att man inte drar slutsats att det direkt är en ökning eller minskning bara för att siffrorna förändras, överläkare Carl Johan Törnhage.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".