Etiopien stoppar frivilligorganisationer

I Etiopien skärps tonen mot oberoende och avvikande röster. Den etiopiska riksdagen har godkänt den nya lag som i många fall helt kommer att stoppa frivilligorganisationers arbete i landet.

Samtidigt som den nya lagen nu har godkänts har en framstående oppositionspolitiker återigen gripits för att avtjäna ett livstidsstraff.

Politikern Birtukan Midkessa är ordförande för den största oppositionskoalitionen i Etiopien. Hon var en av flera oppositionspolitiker som fängslades efter parlamentsvalet 2005 och en av dem som släpptes efter ett och ett halvt år i fängelse under 2007.

Nu har hennes benådan upphävts och den livstidsdom hon dömdes till för tre år sedan, gäller återigen.

Detta är ett av flera exempel på hur politiskt oppositionella tystas i Etiopien, anser människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Ett annat exempel är den lag som kommer att försvåra, eller i de allra flesta fall, helt stoppa frivilligorganisationers arbete i Etiopien, om lagen som riksdagen nu har godkänt, kommer att börja gälla. Human Rights Watch och Amnesty International finns bland de organisationer som kommer att stoppas.

Lagen innebär att alla organisationer som får mer än tio procent av sina fondmedel från utländska givare, betraktas som utländska, och därmed förbjuds att arbeta med verksamheter som mänskliga rättigheter och demokratifrågor.

I Etiopien är registret på överträdelser mot de mänskliga rättigheterna och krigsbrott en dyster läsning. Och de oberoende och avvikande åsikterna är få.

I lokalvalen i fjol deltog regeringspartiet och dess allierade ofta som enda parti och fick 99 procent av fyra miljoner politiska poster.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".