Kommer att kunna vigas i Svenska kyrkan.
Ärkebiskop Anders Wejryd:

"Kyrkan kommer att viga homosexuella"

Svenska kyrkan föreslår att ordet äktenskap ska tas bort från vigselakten i framtiden. Anledningen är att kyrkan vill anpassa ceremonin så att den kan gälla även när homosexuella par blir vigda i kyrkan. Ärkebiskop Anders Wejryd, som var gäst i Ekots Lördagsintervju, tror att Svenska kyrkan kommer att säga ja till att viga homosexuella.

– Vi har diskuterat frågan väldigt länge, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Men var står kyrkan? Kommer det att bli ett ja vid kyrkomötet till att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan?

– Ja, jag kan inte se annat än att kyrkomötet kommer att bekräfta det. Vi är öppna för det.

För att kunna viga också homosexuella i kyrkan måste dagens vigselordning ändras och det finns nu ett förslag som innebär att samma vigselordning ska gälla för både homosexuella och heterosexuella par som gifter sig i kyrkan.

Det ska kallas för äktenskap, men i själva texten som prästen läser upp kommer inte ordet äktenskap längre att finnas med.

Formuleringen ”Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd” byts mot ”Kärleken har sitt ursprung i Gud. Förmågan att älska är guds gåva till människan” och ”Ni har nu ingått äktenskap” byts mot ”Ni är nu äkta makar”.

Ärkebiskop Anders Wejryd menar att kyrkan på det här sättet behåller äktenskapsbegreppet.

– Är det så att staten bestämmer att äktenskap, som ju betyder ett lagligt, giltigt förbund, också omfattar par av samma kön så tror jag att Svenska kyrkan är rätt främmande för att ha en egen definition, säger han.

Men måste texten i vigselordningen ha med ordet äktenskap eller kan man kalla det för äktenskap ändå även om inte ordet äktenskap finns med?

– Naturligtvis kan man kallade för det ändå, säger ärkebiskopen.

Men kyrkopolitikern Lennart Sacredeus, som sitter i kyrkostyrelsen och också är riksdagsman för kristdemokraterna, hävdar att äktenskapsbegreppet endast är för man och kvinna. Han håller inte med ärkebiskopen.

– Att inte använda ett ord är i praktiken att avskaffa ett ord eller privatisera ett ord genom att det inte längre ryms inom ramen för en ordning. Det är naturligtvis både olyckligt och icke-ekumeniskt, säger han.

Förslaget om ny vigselordning ska nu ut på remiss inom kyrkan och beslutet antas av kyrkomötet i höst.

Även om den nya äktenskapslagen väntas träda i kraft redan i vår så kommer homosexuella att kunna gifta sig i kyrkan först i höst.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".