"Brytpunkt i modern turkisk historia."
Turkiet

Ökad spänning efter gripande av militärer

Det finns en ökad politisk spänning i Turkiet sedan polis gripit ytterligare ett 30-tal personer som misstänks ha förberett en kupp mot Turkiets regering. Bland dem som greps för några dagar sedan finns tre tidigare generaler och tio officerare i aktiv tjänst.

Den förre svenske generalkonsuln i Istanbul Ingmar Karlsson menar att det som nu händer i Turkiet är viktigt för framtiden.

– Jag tror att detta är en brytpunkt i modern turkisk historia. En mycket uppmuntrande faktor var ju det faktum att överbefälhavaren träffade både utrikesminister Gül och premiärminister Erdogan i ett sex timmar långt möte och kom ut från detta utan att anklaga regeringen för att försöka pressa militären. Det tycks vara så att militären också inser att man har en massa ruttna ägg i sin organisation som man nu vill bli av med och att man inte därifrån obstruerar en fortsatt undersökning, säger Ingmar Karlsson.

Sedan sommaren 2007 har nu den turkiska polisen i ett tiotal räder gripit över hundra personer som sägs tillhöra gruppen Ergenekon, som enligt polisen ska ha planerat en kupp mot regeringen.

Sedan i oktober står 86 personer inför rätta anklagade för planerade mord och terrorattacker. Men att man nu i den senaste räden grep både aktiva och tidigare aktiva höga militärer kan vara tecken på att man börjar närma sig de allra högsta positionerna inom de gamla maktstrukturerna och det kan komma att leda till våld och oro i Turkiet, menar Ingmar Karlsson.

– Det finns en risk att delar av den här gruppen blir mer och mer desperata och kanske försöker ta till desperata medel i form av attacker mot olika mål för att skapa ett allmänt kaos, säger han.

I Turkiet pågår sedan länge en maktkamp mellan landets historiska elit, som finns inom framförallt militären och rättsväsendet. De vill inte att landet ska närma sig EU.

På den andra sidan finns den växande medelklassen som framförallt stödjer regeringspartiet AKP som vill att landet ska bli en EU-medlem.

Men Turkiets ansträngningar att bli en unionsmedlem har ju mötts av skepsis av många EU-länder. Den senaste tidens gripanden av personer kan ses som en ökad ansträngning från regeringen för att lotsa Turkiet mot ett EU-medlemskap.

För Turkiets utveckling till en stabil demokrati går inte att stoppa, enligt Ingmar Karlsson.

– Utvecklingen påminner lite grann om den osmanska militärens paradmarsch: två steg framåt, ett steg bakåt. Ibland tar man ett steg framåt och två bakåt. Men riktningen går framåt som jag ser det, säger Ingmar Karlsson.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".