Allt fler drabbas av cancer

Antalet svenskar som drabbas av cancer ökar med 2-3% per år, det framgår av ny statistik som Cancerfonden presenterade på fredagen. Samtidigt ökar andelen som överlever vissa former av cancer, däribland testikelcancer och barnleukemi.
Omkring 45 000 människor drabbas av cancer varje år, visar siffrorna från Socialstyrelsen och Cancerfonden. Den vanligaste cancerformen är prostatacancer som drabbar allt fler. Enligt Kenneth Nilsson, ordförande i Cancerfondens forskningsnämd, krävs nu en nationell handlingsplan, vilket redan finns i våra grannländer. Att lungcancer blivit vanligare hos kvinnor beror framförallt på att många kvinnor som började röka på 60- och 70-talen nu insjuknar. Sjukdomen har en dålig prognos; bara en av tio drabbade lever tio år efter sin diagnos. Det andra orosmolnet i rapporten handlar om männens prostata. Genom en ny testmetod kan man nu lättare upptäcka prostatacancer, men inte skilja på vilka tumörer som är farliga och vilka som inte behöver opereras. Inte heller vet forskarna något om orsakerna till cancern, men anar att det handlar om livsstilsfaktorer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista