Svenskarna lånar mest i Europa

Svenskarna lånar mer än övriga innevånare i EU-länder för att köpa konsumtionsvaror, alltså tv-apparater, kylskåp och bilar. Det framgår av en europeisk studie. Under fredagen väntas besked om att Riksbanken sänker räntan ytterligare, vilket ju gör det billigare att låna pengar.
Den här utvecklingen oroar Vilhelm Nordenanckar, chef på Konsumentverket. – Det kan få konsekvenser att man hamnar i en skuldfälla. Man intecknar sina framtida inkomster. Blir det då en förändring i inkomsterna är det lätt hänt att man hamnar i en skuldsituation. Det är det europeiska forskningsinstitutet European Credit Research Institute, ECRI, som har studerat hur vanligt det är med konsumtionskrediter inom EU. Då ligger Sverige i topp följt av Storbritannien. Skulder på 30 000 I Sverige motsvarar konsumtionskrediterna en fjärdedel av den disponibla inkomsten. Det betyder att svensken i genomsnitt har skulder på 30 000 för inköp av tv-apparater, kylskåp, bilar och andra konsumtionsvaror. SE-bankens privatekonom Gunilla Nyström. – Jag tror att man får går tillbaka och titta på hela 90-talet för att hitta förklaringen. Det var finanskris och hög arbetslöshet i början av 90-talet. Förklaringen finns på 90-talet Staten skulle sanera finanserna och det blev lägre barnbidrag. Under en period sparade vi väsentligt mer än vad vi konsumerade och vi amorterade mycket på våra lån. – Det gjorde att när krisen var över och vi började att få det lite bättre fanns det ett uppdämt behov av kapitalvaror. Man behövde byta bil, kylskåp och så vidare. Ett varnande finger Men det är ingen utveckling hon är orolig för. Det är däremot Vilhelm Nordenanckar. – Det finns all anledning till att höja ett varnande finger. För så var situationen på 90-talet som ledde till kriserna att man har mycket lån i förhållande till disponibel inkomst.
Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista