Lennart Sjögren hoppas att siffrorna bara är tillfälliga.

Kd förlorar väljarstöd i två mätningar

Väljarstödet för moderaterna fortsätter att öka, medan kristdemokraterna har förlorat ungefär var fjärde väljare den senaste månaden. Det visar två olika opinionsmätningar på söndagen, den ena från Skop, den andra Demoskop. 

Enligt Skop har kd minskat med 1,6 procentenheter till 4,3 procent av väljarna, och enligt Demoskop är minskningen 0,7 procentenheter ned till 2,5 procent.

Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren är dock inte bekymrad.

– Det är ju svängningar i väljarnas inställning, men det är också tillfälligheter som kan leda till att det blir en hel del kortsiktiga förändringar. Vi ser ingenting i gensvaret från väljarkåren som ger belägg för att det är stora svängningar utan det ser ut att vara väldigt stabilt. Jag som partisekreterare tycker givetvis att det är för låga siffror men det är ju stabila siffror över hela fältet, säger han.

Både Skops och Demoskops mätningar visar en tydlig nedgång för kristdemokraterna den senaste månaden.

Men Lennart Sjögren vill se längre tillbaka och menar att partiet har en stadig väljargrupp och att den här nedgången bara är tillfällig.

Han bedömer att partiet har tappat högst några tiondelar det senaste året. Reformer som just trätt i kraft, till exempel höjd pension och ökad valfrihet inom äldreomsorgen, kommer att visa ett ökat stöd för partiet, tror Lennart Sjögren.

Båda mätningarna visar att moderaterna ökar, enligt Skop med en procentenhet till 27,1 procent, enligt Demoskop med 2,4 procentenheter till 31,5 procent.

Lennart Sjögren tycker att moderaterna ska hjälpa de andra regeringspartierna att bli större.

– Jag tror att moderaterna på olika sätt behöver lyfta fram de tre andra partiledarna och de övriga ministrarna inom sina fält för att på det sättet låta hela laget synas, säger Lennart Sjögren.

– Vi har exempelvis enats om att tillsätta ett stort antal reformgrupper under 2009 och det är klart att det skapar förutsättningar för alla partier att agera i alliansens namn på ett väldigt tydligt sätt. Det här är en viktig diskussion som vi för och det är klart att det står Lennart fritt att föra in den typen av diskussion ytterligare framöver, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".