Slutförhandling om tyskt krispaket

I Tyskland slutförhandlar nu partierna i koalitionsregeringen om nya åtgärder för att mildra effekterna av den ekonomiska krisen. Åtgärderna väntas kosta den tyska staten 500 miljarder kronor och kommer att öka statsskulden och budgetunderskottet.

Någon form av skattesänkningar kommer det nya tyska konjunkturpaketet att innehålla, trots tidigare försäkringar från både den kristdemokratiska ledningen och socialdemokraterna att det inte skulle bli sänkt skatt.

Nu förhandlar de om höjt grundavdrag och ändrade skatteskalor, och ger därmed efter för kraven i debatten på snabba skattesänkningar mot den ekonomiska krisen.

Regeringspartierna väntas också komma överens om investeringar i vägar, skolor och daghem i förhandlingarna idag, måndag. Samt lättnader för företag som permitterar och utbildar anställda istället för att säga upp dem.

På samma sätt som banker med dålig ekonomi kan få akut statligt stöd, vill också Angela Merkels kristdemokrater ha en liknande krisfond för företag även utanför finansbranschen, till exempel industrier. Där ska de kunna få statlig borgen om bankerna tvekar att låna ut pengar till dem.

Om staten i gengäld ska utöva ägarmakt i privata företag, har blivit en stridsfråga. Staten måste få tillbaka något för sina pengar, anser till exempel DGB, tyska LO. Men en ekonomisk rådgivare till regeringen tycker att det vore ”socialism köksvägen”.

Enligt uppgifter i tysk press kommer regeringen att tvingas lägga fram en tilläggsbudget på motsvarande mellan 200 och 300 miljarder kronor för 2009, för att klara det nya krispaketet.

Därmed ökar statsskuld och budgetunderskott utöver vad som är tillåtet enligt EU:s regler.

Per Eurenius, Frankfurt am Main
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".