Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BRÅ-RAPPORT:

Polisen utreder gatuvåldsbrott för dåligt

Nästan dubbelt så många gatuvåldsbrott skulle kunna klaras upp om polisens utredningsarbete effektiviserades, enligt Brottsförebyggande Rådet. Brottsofferjourernas Riksförbund säger att många brottsoffer har svårt att komma över en händelse när de känner att inte allt gjorts.

– Om man inte fick den upprättelsen och om man själv känner att man inte blev trodd på så är det mycket svårare att kunna bearbeta och kunna gå vidare och släppa händelsen, säger Eva Larsson, generalsekreterare på Brottsofferjourernas Riksförbund.

Brottsförebyggande Rådet, Brå, har gått igenom 600 fall och menar att många ärenden läggs ner för snabbt, trots att det finns mer uppgifter att utreda.

Det kan handla om att vittnen inte hörts, eller att det inte gjorts tillräckligt för att följa upp tips som skulle kunna leda till att identifiera en misstänkt. De föreslår nu att polisen ska inför en checklista för att förbättra arbetet, bland annat vill de att mer görs på plats.

– Det viktigaste är kanske inte att de reder ut det. Det viktigaste för enskilda individer som varit inblandade och för förtroendet för rättsväsendet är att man har försökt, att polisen har gjort det man har kunnat när man anmält ett brott. Att man får känslan av att polisen gör vad de kan, säger Anna Eksten som är utredare på Brå.

Varje år görs drygt 30 000 anmälningar om gatuvåld, alltså att en person blivit utsatt för våld av en okänd. 16 procent klaras upp, men den siffran skulle kunna fördubblas enligt Brå. Främst handlar det om ärenden som anses svårutredda, eller där målsägaren är av utländsk härkomst och det kan behövas tolk.

Britt-Inger Eriksson är närpolisbefäl på Maria Närpolisområde och brukar jobba i den mobila polisstationen på Medborgarplatsen i Stockholm och hon menar att det handlar om att prioritera.

– Vi kan ju vara noggrannare när vi håller förhör och så vidare.

Men är ni inte nog noggranna idag?

– Jo, det är vi men ibland, framför allt på fredag-lördagnätter, så är det ett sådant tryck vissa tider till exempel för det mobila kontoret på Medborgarplatsen. Då är det också viktigt att vi försöker vara synliga och försöker förhindra brotten. Och då kanske det blir så att utredningsbiten blir sämre än vad den borde vara, säger Britt-Inger Eriksson som är närpolisbefäl på Maria Närpolisområde i Stockholm.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".