Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Telia Sonera preciserar varsel i Sverige

Uppdaterad 21:00

Telia Sonera varslar 1 200 anställda i Sverige. Framför allt rör det sig om tjänster i bredbandsverksamheten.

– De 1 200 nu som vi varslar det är inom ramen för totalen, säger Telia Soneras kommunikationsdirektör Cecilia Edström.

Och vad är det för tjänster som det handlar om?

– Det går inte att säga exakt i dag. Vi lägger det här varslet och sedan följer en verksamhet, en förhandling kring verksamhetsförändringarna. Den tar vid nu så det går inte att precisera det närmare i dag, säger Cecilia Edström.

Telia Sonera kan inte heller säga vilka orter som kommer att beröras av neddragningarna innan de fackliga förhandlingarna börjar. Varslet på 1 200 anställda är en del av det besparingsprogram som Telia Sonera aviserade i februari förra året och alltså inga nya neddragningar.

Besparingsprogrammet ska kapa Telia Soneras kostnader med fem miljarder kronor. Totalt ska personalen minskas med 2 900 medarbetare, de flesta i Sverige.

– I grunden handlar det om att vi inte kan ha strukturellt högre kostnader än våra konkurrenter. Vi måste jobba eftersom våra marginaler är under press. Vi måste hela tiden, precis som alla andra företag, effektivisera vår verksamhet för att kunna investera i nya produkter och tjänster.

Det som har hänt under hösten nu, 2008, har det påverkat Telia Sonera på något sätt?

– I grunden kan man ju säga att Telia som teleoperatör är mindre påverkad än många andra branscher och vi har också en stark finansiell ställning. Men det är klart att om det pågår väldigt länge i lågkonjunktur så kommer vi också att påverkas, säger Telia Soneras kommunikationsdirektör Cecilia Edström.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".