Krav om att terrorstämpling tas bort

Anhängare till den iranska motståndsgruppen Folkets Mujahedin kräver att EU ska stryka organisationen från sin terrorlista. Kraven framfördes vid en presskonferens i Stockholm på måndagen.

Om två veckor ska EU fatta beslut. En av talarna vid måndagens presskonferens i Stockholm, Struan Stevenson, vice ordförande i den konservativa partigruppen i Europaparlamentet, EPP, vädjade till den svenska regeringen att lägga in sitt veto i EU mot en fortsatt terrorlistning.  

Jag hoppas att Sverige kommer att våga stå emot och säga nej till att Folkets Mujahedin står kvar på EU:s terrorlista, säger Struan Stevenson.  

Så sent som i december ogiltigförklarade EU:s domstol i Luxemburg terrorlistningen av Folkets Mujahedin, det var tredje gången gillt. Domstolen kritiserade bland annat att den iranska oppositionsgruppen inte fått försvara sig mot terroranklagelserna, och ansåg också att det saknades bevis. Men hittills har EU struntat i domstolens kritik.  

Det var den brittiska regeringen som 2002 begärde att EU skulle föra upp Folkets Mujahedin på sin terrorlista och frysa gruppens ekonomiska tillgångar. Organisationen var då terrorstämplad i Storbritannien. Men i somras friades gruppen i brittisk domstol. Nu är det istället Frankrike som driver på för att Folkets Mujahedin ska stå kvar på EU:s terrorlista.  

Den svenska regeringen lade tillsammans med Danmark och Finland ned sin röst i EU:s ministerråd i somras, när EU:s terrorlista uppdaterades förra gången. Hur Sverige kommer att ställa sig den här gången vill regeringen inte säga eftersom förhandlingar pågår i Bryssel.  

Struan Stevenson från brittiska Tories menar att EU lägger sig platt inför Iran, trots att vi vet att det är Iran som står bakom Hamas raketbeskjutningar av Israel. 

Folkets Mujahedin stöddes tidigare av Saddam Hussein i Irak och har anklagats för bland annat mord på irakiska kurder. Men Struan Stevenson försäkrar att organisationen inte använder sig av någon form av våld idag.  

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".