Anställningslagar gör att Sverige får ett yrkesförsvar i framtiden, enligt Officersförbundet. Foto: Johan Lundahl/Scanpix.
Officersförbundet:

"Anställningslagar leder till yrkesförsvar"

I framtiden ska anställda soldater och sjömän försvara Sverige. Politikerna vill att anställningarna ska vara tidsbegränsade så att Sverige inte får ett yrkesförsvar, men försvarets anställningar den senste tiden omfattas av Lagen om anställningsskydd.

Lagen om anställningsskydd, Las, öppnar för fasta anställningar.

Officersförbundet misstänker att det innebär ett första steg mot ett yrkesförsvar.

– Ja, då går man ju mot att det blir tillsvidareanställning av soldater, säger förbundsordförande Lars Fresker.

Vad betyder det i förlängningen, kan vi få ett yrkesförsvar eller vart hamnar vi?

– Då är de ju tillsvidareanställda och så länge de väljer att att stanna kvar i försvarsmakten så kommer de att ha en anställning i Försvarsmakten, säger Lars Fresker.

Sverige ska i framtiden skyddas av soldater som är anställda under fler år och som under tiden gör ett par internationella insatser varvat med utbildning, enligt skissen till regeringens kommande proposition om försvarets framtid.

Officersförbundet vill sluta speciella avtal om reglerna för de anställda soldaterna. Men den senaste tiden har Försvarsmakten gett ungefär 500 soldater och sjömän tillfälliga anställningar enligt Las. Las innebär att om någon under en period på fem år arbetar mer än två år på samma ställe så har hon eller han automatiskt fast anställning där.

Överste Johan Fölstad vid personalstaben på försvarshögkvarteret, kan inte säga om försvaret i framtiden kommer skriva avtal för att undvika fasta anställningar, eller använda Las. Men han ser positiva delar med Las.

– Vi får en likahantering av denna anställningsgrupp på samma sätt som de andra. De får ingen särställning och blir inte misshanterade med helt andra säkerheter i lagstiftningen, det tycker Försvarsmakten är en fördel, att vi kan bete oss lika mot alla anställda, säger han.

Allan Widman, folkpartist i riksdagens försvarsutskott, är kritisk till att försvaret funderar på att anställa via Las, han tror att det kan leda till en allt äldre yrkesarmé.

– Risken är uppenbar att genomsnittsåldern på våra soldater successivt kommer att öka. Ju äldre soldater blir desto svårare är det att kunna frigöra dem för insatser både inom och utom landet, säger Allan Widman.

Men Fölstad tror inte Las-anställningar skulle leda till ett yrkesförsvar. I andra västländer med anställda soldater, har problemet snarast varit att de slutat för snabbt. Och blir några kvar under längre tid kan de få andra uppgifter inom försvaret, civilt eller som officerare, menar Fölstad.

Men Widman tvivlar. Försvaret har redan ett stort antal officerare som man inte lyckats bli av med. Nu kan antalet bli ännu större.

– Jag tror inte på detta, vi har ju kunnat se hur vi har behållit officerare långt efter att det att de har kunnat vara en del av vårt insatsförsvar, säger Allan Widman.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".