Sömnlös blir lättare förkyld.

För lite sömn ökar risken för förkylning

Det är nu bekräftat att ju mindre sömn man får desto större blir risken att åka på en förkylning. Det visar en ny amerikansk studie som publiceras i den medicinska tidskriften Archives of Internal Medicine i dag, tisdag.

Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet, tycker att studien är intressant.

– Jag tycker att det är jätteintressant. Även om man tycker att man visste det förut så behövs det att någon visar att det verkligen är så. För det är först nu som vi kan säga att så är det, om man inte sover ordentligt så kommer man öka förkylningsbenägenheten och det har naturligtvis betydelse för sjukfrånvarokostnader och allt annat i samhället, säger han.

Tidigare forskning har visat att personer med sömnbrist oftare möter en för tidig död än de som sover gott i åtta timmar. Men man har aldrig tidigare kunnat visa på några direkta bevis för att dålig sömn skulle öka risken för att åka på en förkylning.

För att undersöka detta närmare gjorde de amerikanska forskarna vid Carnegie Mellonuniversitet i Pittsburgh ett experiment. I studien fick 153 friska män och kvinnor först svara på detaljerade frågor om sina sovmönster under två veckors tid.

Sedan inleddes själva experimentet med att försökspersonerna fick en rejäl dusch förkylningsvirus i form av nässprej, vartefter de sattes i karantän och observerades under fem dagars tid.

Alla eventuella sjukdomssymptom noterades. Forskarna gjorde till och med en uppskattning av mängden producerat snor genom att väga alla engångsnäsdukar som gick åt under experimentets gång. Och nästan nio av tio, 135 försökspersoner, drabbades av förkylning.

Bäst klarade sig personerna som hade sovit mest under den föregående tvåveckorsperioden och sämst mådde de som sovit minst. Personer som sovit mindre än sju timmar per natt löpte tre gånger så stor risk att insjukna visar studien.

I Sverige lider omkring en halv miljon av sömnstörningar. Och den främsta orsaken uppges vara stress och oro enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

– Vi får i princip alltid samma svar och det är stress. Stressen dels för att man inte kan sova på grund av oro och dels för att man har så mycket att göra så att man inte kan sätta av tillräckligt med tid för sömn, säger han.

Och sambandet mellan allt för lite sömn och förekomsten av förkylning är sömnforskaren själv ett tydligt exempel på.

– Just nu är jag förkyld och jetlaggad så jag sover ganska dåligt och det kanske hänger ihop, berättar Torbjörn Åkerstedt.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".