Svenska resenärer till USA måste ansöka om inresetillstånd på internet. Arkivfoto: Ted S. Warren/Scanpix.

Nya inreseregler för svenskar i USA

Från och med nu gäller nya regler för svenskar som åker på korttidsresor till USA. Minst tre dagar före ankomst till USA måste resenären på nätet ha fyllt i och fått godkänt en ansökan om inresetillstånd för att få komma in i landet.

Kelly Ivahnenko är talesperson på den amerikanska gräns- och tullmyndigheten CBP, och hon berättar om de nya reglerna som nu gäller. Man måste alltså som svensk om man till exempel vill åka till USA för att turista gå till CBP:s hemsida och fylla in en ansökan om att få komma in i landet.

Det ska vara gjort senast tre dagar före avresa och man ska invänta ett godkännande från myndigheten.

Bestämmelserna gäller medborgare i alla länder där det inte krävs visum för att resa till USA om man stannar färre än 90 dagar.

Man kan dock fylla i formuläret långt i förväg, så att allt är klart innan man ska åka och när man väl fått ett godkännande gäller det för alla resor till USA under en tvåårsperiod.

– Självklart är de nya bestämmelserna en säkerhetsfråga för USA, vi vill i förväg veta vilka som är på till oss, säger Kelly Ivahnenko.

Ett syfte med det nya systemet är att det ska bli svårare för eventuella terrorister som bor i visumfria länder att ta sig in i USA.

Men systemet har fått kritik, inte minst från affärsvärlden. En person som reser i affärer kan lätt få order om att resa till USA på mycket kort varsel, utan att ha fyllt i de nya handlingarna, och flera länder har uttryckt en oro för att annars fullt godkända resenärer kan skickas hem igen från amerikanska flygplatser.

– Vi får ta hand om dem från fall till fall, målet är inte hindra resenärer från att resa hit, säger Kelly Ivahnenko.

Men är det möjligt att ordna det för en person som reser i dag och som inte har fyllt i ansökan?

– Absolut, då försöker vi lösa det på plats, säger hon.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".