Bankernas utlåning till företag minskar

Bankernas utlåning till små och medelstora företag minskar i allt snabbare takt. Det visar en undersökning bland 150 chefer för lokala bankkontor runtom i landet från statliga Almi.

Så dystra har utlåningssiffrorna inte varit på flera år säger Lars Mårdbrant, ansvarig för Almiundersökningen.

– Det är alltså över 50 procent av kontoren som tror att utlåningen kommer att fortsätta minska och tittar vi historiskt är det en väldigt stor andel som är pessimistiska, och det är illavarslande, säger han.

Almi:s undersökning visar också att bankerna har börjat skärpa villkoren för att få lån. Fyra av tio bankkontor svarade att det skett en åtstramning under slutet av 2008 jämfört med tidigare under hösten.

Lars Mårdbrant säger att det fins ett par skäl till att bankerna nu stramat åt kreditgivningen.

– Vi har ju företag som möter en vikande efterfrågan, företagen har en sämre orderingång och det är en sämre konjunktur, och i ett sådant läge är det självklart att bankerna blir försiktigare i sin utlåning. Sedan finns det ytterligare en förklaring, och det är ett bankerna i sådana här tider blir försiktigare och stramar åt sina villkor, så det är flera bidragande orsaker till att utlåningen viker, säger han.

Varje kvartal ställer Almi frågor till bankkontorschefer för att få grepp om utlåning och konjunkturen. Undersökningen är den enda i sitt slag om görs i Sverige och den ingår bland annat i Riksbankens bedömningar av kreditläget.

Utlåning till stora företag finns det än så länge inga siffror på. I slutet av den här månaden kommer Statistiska centralbyrån att redovisa företagsutlåningen i december.

Mycket tyder på att den kreditåtstramning för små och mindre företag som nu visat sig inte gäller för alla till exempel inte storföretagen. Läget bekymrar i varje fall inte riksbankschefen Stefan Ingves. Så här sa han i P1-morgon i förra veckan.

– Utlåningssiffrorna i Sverige är förhållandevis goda, detta trots att det finns en diskussion om att motsatsen gäller. Men det är inte så att vi ser någon extrem kreditåtstramning i Sverige.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".