Förundersökning mot Sd-politiker

Åklagarmyndigheten i Göteborg inleder en förundersökning mot Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg Mikael Jansson. Misstankarna handlar om att Jansson ska ha använt partiets pengar på ett felaktigt sätt, säger kammaråklagare Karl Erik Esbo.

– I det här stadiet har jag bedömt det som att allt inte verkar ha gått rätt till. Och därför har jag för avsikt att fortsätta den här förundersökningen och jag har lämnat direktiv till polisen om att vidta några inledande förundersökningsåtgärder, säger Karl Erik Esbo.

Det är två partimedlemmar som lämnat in en polisanmälan mot sin ordförande i Göteborg Mikael Jansson, som fram till 2005 också var ordförande i hela partiet.

Anmälan handlar om förskingring och det påstås att Jansson använt partiets pengar på ett sätt som han inte haft rätt till. Bland annat ska han ha underlåtit att betala tillbaka en privat skuld till partiet.

Mikael Jansson själv bestrider alla anklagelser. Han säger att det handlar om interna motsättningar som lett fram till polisanmälningen.

– Jag ser inget allvar i det här, utan jag ser det som ett angrepp från två personer att försöka få kontroll över Göteborgsdistriktet. Det andra är det att vi fortfarande får in tokstollar i partiet, och så länge vi växer så kommer det alltid finnas en risk att vi får in folk som inte passar in, säger han.

När polisanmälan lämnades in skrev partiet på sin hemsida i Göteborg att det var med bestörtning man fick veta vad som hänt och att ”Det kaos som en gång blev Ny Demokratis fall inte hör hemma i Sverigedemokraterna, och därför måste sådana här tendenser utmönstras”.

Nu fortsätter utredningen. Karl Erik Esbo vill i dagsläget inte gå in på några närmare detaljer och säger att han hoppas kunna fatta beslut om att väcka åtal eller lägga ner utredningen under våren.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder säger att partilledningen i dagsläget har fullt förtroende för Mikael Jansson och att om inget nytt framkommer kan han också stå kvar på femte plats på partiets valsedel i valet till EU-parlamentet i juni senare i år.

Pontus Mattson
pontus.mattson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".