Snabb Obama-order om Guantánamo

Den blivande amerikanske presidenten Barack Obama kommer som ett av sina första beslut som president att beordra att fånglägret Guantánamo Bay på Kuba stängs. Men han medger själv att avvecklingen kommer att ta lång tid. 

Det är två källor inom Obamas övergångsadministration som säger till amerikanska medier att den blivande presidenten, kanske så snart som under första veckan som president, som ett av de första besluten i Vita Huset, kommer att utfärda en så kallade presidentiell order om att Guantánamolägret ska stängas.

Beskedet är i linje med det som Obama sagt om lägret under hela sin valkampanj.

Men även om avsikten med ordern är att lägret verkligen ska stängas på sikt så är den åtminstone inledningsvis mest att betrakta som symbolisk. Den ska ge den nye presidenten omedelbar goodwill i världen och är ett sätt att visa att Obama menar allvar i frågan.

Obama erkände så sent som i söndags att det i praktiken kommer bli svårt och ta lång tid att stänga lägret.

– Det är svårare än vad många människor inser att stänga, sa Obama till tv-kanalen ABC. Obama framhöll i intervjun att en del av de 255 fångarna som fortfarande hålls i lägret verkligen är farliga, och det kan ta tid att avgöra vad man ska göra med dem.

Att stänga lägret har varit ett mål även för den avgående presidenten, George Bush, åtminstone det senaste året, men det ansågs i nuläget vara omöjligt. Bush skyllde bland annat  på att han inte lyckades få andra länder att hjälpa till med att ta emot fångar om lägret stängdes. Signaler från vissa europeiska länder om en förändring i den inställningen nu när Obama blir president har dock kommit på sistone.

Från lägret kommer nu också informationen att ytterligare åtta fångar börjat hungerstrejka. Sammanlagt är det nu 42 fångar som vägrar att äta i protest mot fångenskapen och av dem tvångsmatas 31, enligt en talesperson för lägret.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".