"Klimakteriehormon krymper hjärnan"

Uppdaterad 11:13
Äldre kvinnor som behandlats länge med kvinnliga könshormoner har områden i hjärnan som är mindre än kvinnor som inte fått hormoner. Det visar en amerikansk studie, som kan förklara varför kvinnor som behandlats med kvinnligt könshormon löper ökad risk att utveckla demens.

Studien gäller så kallade konjugerade östrogener och i Sverige finns inga godkända läkemedel som innehåller sådana, enligt Livsmedelsverket. Därifrån ändras inte heller de aktuella rekommendationerna när det gäller östrogen, eftersom kvinnor i Sverige inte får konjugerade östrogener.

– Studien som nu är aktuell handlar om kvinnor som är 65 år och äldre och i den gruppen är det egentligen inte rekommenderat från vår sida att kvinnor ska få den här typen av behandling. Det är liksom lite för sent, om man säger så, säger Lennart Forslund som är läkare på Läkemedelsverket.

Studien som har gjorts på 1 400 kvinnor över 65 år, visar att en del av de hjärnan var mindre på de som fick hormonbehandling än de som inte fick behandling. ¨

Den delen av hjärnan som minskade var hippocampus, den delen av hjärnan som är viktig för inlärning och minne. Därmed kan studien förklara varför äldre kvinnor som behandlas med klimakteriehormoner har en ökad risk att utveckla demenssjukdom och minnesstörningar.

Förskrivningen av den här typen av hormoner har kraftigt minskat i Sverige, inte minst sedan det har visat sig att kvinnor som behandlas med östrogen löper en större risk att utveckla bröstcancer. Ändå förskrivs det över 17 miljoner dygnsdoser i Sverige - en förskrivning som enligt Lennart Forslund är berättigad.

– Det kan mycket väl bara befogat. Det gäller till exempel äldre kvinnor med risk för benskörhet som inte tål några andra medel mot benskörhet. Benskörhet är en mycket allvarlig sjukdom som är förenad med en icke ringa dödlighet.

– Sedan kan det naturligtvis också vara befogat under en kortare övergångstid för yngre kvinnor som har svåra klimakteriella besvär som sätter ner deras livskvalitet avsevärt, säger Lennart Forslund.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".