Amnestyrapport:

Upprorsmakare i Thailand torteras

Människorättsorganisationen Amnesty anklagar thailändska säkerhetsstyrkor för systematisk tortyr mot misstänkta upprorsmän i södra Thailand under det fleråriga uppror som pågår där. Minst 3 500 människor har dödats under upproret i det muslimska området i det annars buddhistiska Thailand.

Upproret i södra Thailand har pågått i fem år. Mycket är oklart kring exakt vilka upprorsmännen är och vad de kräver, utöver någon form av självstyre i dessa övervägande muslimska provinser.

Våldet i fem provinser i södra Thailand har ibland nått bestialiska nivåer, när upprorsmakare placerat ut bomber eller halshuggit buddhistmunkar. Deras mål verkar vara att skrämma bort kvarvarande civila buddhister från området.

Amnesty säger i sin nya rapport på tisdagen att de muslimska rebellernas allvarliga övergrepp också mot civila inte rättfärdigar att säkerhetsstyrkorna systematiskt använder tortyr mot misstänkta upprorsmakare och mot civila. Den tortyr det handlar om inkluderar enligt Amnesty slag, sparkar, elchocker. I en del fall har fångar begravts upp till halsen eller fått plastpåsar över huvudet tills de nästan kvävts.

Förutom att tortyr är olagligt under internationella regler som Thailand undertecknat riskerar den att ytterligare fjärma lokalbefolkningen från den thailändska staten, påpekar Amnesty.

De fem provinserna det handlar om har övervägande malajisk befolkning, som är muslimer. Området annekterades av vad som idag är Thailand - ett övervägande buddhistiskt land - för över hundra år sedan.

Amnesty påpekar att tortyren verkar ha minskat något efter ett uppmärksammat fall förra året när en fånge dog, men organisationen säger att tortyr fortfarande är utbrett inom säkerhetsstyrkorna och att de som torterar inte riskerar straff.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".