Enighet om nytt miljardpaket i Tyskland

Uppdaterad 11:54
Den tyska koalitionsregeringen har fattat beslut om det största konjunkturpaketet sedan andra världskriget. Under de kommande två åren ska den tyska staten satsa motsvarande 500 miljarder kronor för att försöka bromsa den ekonomiska krisen.

Krediter ska betala krispaketet. Tyska staten är nu åter på väg mot budgetunderskott och skuldsättning utöver vad EU:s regler tillåter.

Offentliga investeringar är kärnan i regeringens förslag. Skolor, daghem, universitet och vägar ska repareras och byggas ut.

Fast knappt har paketet hunnit läggas fram förrän just den punkten ifrågasätts. Inte själva satsningarna, men nya byggen kan inte komma igång tillräckligt snabbt för att motverka recessionen, säger kritikerna.

Skattesänkningar är en annan stor post. Höjt grundavdrag och sänkt skatt längst ner på skatteskalan ska ge mer pengar över för dem som tjänar minst och som förväntas konsumera nya pengar i stället för att spara dem.

Ett extra engångsbarnbidrag, och höjda socialbidrag för barnfamiljer ska ge samma verkan, vill regeringen. Men även om det är dyrt för staten blir det lite pengar per familj, 2 000 kronor om året för en tvåbarnsfamilj, enligt kristdemokraternas beräkningar. Och även på den punkten har kritiker redan gjort sig hörda. En löjlig summa, som inte påverkar konjunkturen, säger till exempel den liberale ledaren Westerwelle.

Bilbranschen är viktig för Tyskland och för att få igång den skrämda hemmamarknaden vill regeringen ge en statlig skrotpremie på 25 000 kronor till den som köper ny bil och samtidigt skrotar en gammal.

Dessutom kommer Tyskland, troligen vid halvårsskiftet, att lägga om bilskatten. Koldioxidutsläpp ska styra i skatten i fortsättningen, i stället för motorvolym, och klarhet på den punkten väntas sätta fart på bilköparna.

Ett förslag om statliga kreditgarantier till friska företag som inte får banklån kommer också att ingå i konjunkturpaketet. Men där har regeringen väntat med detaljerna.

Statligt stöd till privata företag är en känslig fråga, att avgöra vilka som ska få stödet och i vilken mån staten ska utöva ägarmakt ifall den går in som delägare.

Per  Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".