Lägre bolåneräntor bidrog starkt till att inflationstakten stannade upp ytterligare i december. Arkivfoto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Fortsatt kraftigt fall i inflationstakten

Uppdaterad 12:30
Konsumentpriserna sjönk i december och inflationstakten har nu bromsats in till långt under Riksbankens mål på två procent. Inflationstakten var bara 0,9 procent i december. Det är framför allt Riksbankens styrräntesänkning som slagit igenom.

– I det här konjunkturläget var avsikten med att sänka räntan, och därmed inflationstakten, att få igång och hålla igång hjulen i svensk ekonomi, så det är ett bra sätt för att uppnå det målet. Sedan kanske det är tveksamt om det får så stor effekt på konjunkturen men just på inflationen får det stor effekt, säger Christer Hillbom.

Fram till och med september 2008 var det fortsatt stigande inflation i Sverige med procentsiffror på tre till fyra procent. September månad var årshögst med 4,4 procent. November visade en drastisk förändring av inflationstakten då inflationen steg endast 2,5 procent jämfört med fyra procent månaden före. Och i december föll inflationen rekordmycket.

Inflationstakten föll till 0,9 procent i december 2008, räknat som förändring under de senaste tolv månaderna. Enligt SCB bidrog framför allt de sänkta räntekostnaderna för bostäder och även de lägre priserna på bensin till att inflationstakten fortsätter att falla i Sverige. Kläder och skor har till exempel också blivit billigare.

Konsumentpriserna sjönk i genomsnitt med 1,3 procent från november 2008 till december 2008. Jämfört med för ett år sedan har priserna dock stigit med 0,9 procent. Svenskarna har betalat högre hyror och fått ökade kostnader för bland annat paketresor, grönsaker, restaurangbesök och transporttjänster.

Statistiska centralbyrån, SCB, publicerade konsumentprisindex, kpi, för december på tisdagsmorgonen.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".