Domare utbildas för mer kniviga fall

Rättegångarna blir allt mer komplicerade och det gör att Sveriges domare måste sättas i skolbänken. På tisdagen startade Domstolsakademin, som också ska göra det lättare att få tag på nya domare.

– Samhället är mer komplext, målen är besvärligare. Det kräver mer av en domare i dag än det gjorde för 15 - 20 år sedan, precis som det kräver mer av alla jurister i samhället, säger Roberth Nordh, som är rektor för utbildningen.

Och den här utbildningen har saknats?

– Den har inte funnits i den här utsträckningen tidigare. Det har ju funnits fortbildning för domare, men det här är ju en kraftsatsning som saknar motstycke tidigare, måste jag säga.

Ett 50-tal relativt färska domare tog plats i bänkarna i lektionssalen i Jönköping på tisdagsförmiddagen. Domstolsakademin, med en budget på över 20 miljoner kronor, ska alltså bland annat möte de allt mer komplicerade målen med till exempel skatterätt och migrationsfrågor men också ämnen som bevisvärdering och barns utveckling.

Men tanken är också att utbildningen ska hjälpa till att bredda rekryteringen av domare. Det finns en oro för att kommande pensionsavgångar annars riskerar att leda till en brist på domare.

Nu ska det därför bli lättare för till exempel advokater, åklagare och bolagsjurister att byta till domarbanan. Och intresset har varit stort säger Roberth Nordh.

– Det har varit så pass stort intresse att vi inte har kunnat bereda alla som vill plats under våren. Vi har redan börjat fylla platserna till hösten.

Anne Wartin har en ny domartjänst i Solna tingsrätt och hon uppskattar utbildningen.

– Det är bra, det är nödvändigt. Jag får ju höra andra åsikter och liksom bli tryggare, duktigare, utvecklande.

Du själv är relativt ny som domare. Vad betyder det för dig att få lära dig de här lite mer komplicerade sakerna?

-- Det är ju jätteviktigt, för att man får en trygghet och lär sig mycket, säger Anne Wartin.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".