Ätstörningar påverkar immunförsvaret.

Anorexi kan öka risk för andra sjukdomar

Uppdaterad 12:10
Kvinnor med svår anorexi löper betydligt större risk att dö i förtid än andra unga kvinnor. Men den vanligaste dödsorsaken är inte självsvält, utan framförallt självmord, visar en ny studie från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ätstörningarna påverkar också ämnesomsättningen och immunförsvaret, tillsammans med livsstilsfaktorer som till exempel alkoholmissbruk så kan det öka risken att dö i andra sjukdomar.

Det är inte ovanligt att man vid sidan av anorexin också lider av depression eller andra psykiska problem.

Därför är det viktigt att ställa en noggrann diagnos, så att man upptäcker och behandlar hela patienten, säger barnpsykiatriker Mia Ramklint vid Socialstyrelsen.

– Det är viktigt att göra bra bedömningar initialt, där man inte bara bedömer ätstörningarna utan också bedömer hela patientens psykiatriska problematik. Alltså en väldigt god diagnostik.

Görs det i Sverige i dag?

– Det varierar väldigt. På vissa ställen så finns det inte en patient som inte blir ordentligt och noggrant diagnostiserad, på andra riktar man in sig mer på bara ätstörningen alltså det som patienten söker hjälp för.

– I och för sig kanske man gör en bra bedömning av ätstörningen men inte lägger lika mycket tid och kraft på den andra problematiken.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".