Julen kunde inte stoppa prisfall

Utvecklingen för kläd- och skohandeln fick ingen hjälp uppåt under julhandeln. Svensk Handels så kallade blixtindex för helåret 2008 visar att klädförsäljningen och skoförsäljningen minskade med runt 4,5 procent.

Trots dystra siffror finns det både vinnare och förlorare på det här området, enligt Svensk Handel Stil. Festkläderna till nyår och de stora mellandagsreorna satte fart på klädförsäljningen.

Dessutom gick handeln bra i de regioner som ofta får besök av köpsugna turister från Norge, Danmark och Finland.

Men Svensk Handel Stil befarar att det kommer bli ett tufft år i år. Men Maria Sandow, som är kanslichef, ser ändå vissa ljusglimtar.

– Jag tycker ändå att det känns som att det är lite mer positiv stämning nu. Självklart påverkar arbetslöshet och annat, naturligtvis. Men jag tror att den psykologiska effekten har spelat stor roll under hösten och att det är det som har släppt lite här i december. Så kan vi hamna på ett nollresultat för nästa år så får vi vara nöjda med det om inte krisen på något sätt fördjupas under 2009, säger Maria Sandow på Svensk Handel Stil.

Erika Sjöö
erika.sjoo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".