Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad inflation välkomnas av företag

Den fallande inflationen tas emot med öppna armar från företagarhåll. Även om inflationsspöket kan komma att ersättas av ett annat hot, deflationen, välkomnas de senaste låga inflationssiffrorna av näringslivet.

– Kostnadssidan blir ju lägre. Dels blir det lägre räntor dels lägre inflation. Det innebär också att man inte behöver höja lönerna i den utsträckning som man kanske har befarat. Det är också positivt att inflationsspöket nu är passé. Nu kan Riksbanken fundera på ytterligare räntesänkningar, säger säger Anna-Stina Nordmark Nilsson som är vd på organisationen Företagarna.

Siffrorna från Statistiska Centralbyrån visar på ett rekordfall i inflationen mellan november och december då konsumentpriserna sjönk med 1,3 procent. Och inflationstakten räknat på tolv månader sjönk från 2,5 procent i november till 0,9 procent under fjolårets sista månad.

En stor del av det här förklaras av sänkta råvarupriser och Riksbankens kraftiga räntesänkning nyligen.

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, är inte överraskad av siffrorna. Han räknar med en liten deflation i år och att priserna fortsätter att sjunka. Men om inflationsspöket verkar långt borta, så finns nu andra hot, säger Fölster.

– Om deflationen blir för stor finns det en risk att nedgången förstärks istället. Nämligen att många avvaktar med att köpa för att de tror att det blir ännu billigare längre fram.

Och hur påtaglig är den risken?

– Risken finns men i dagsläget tror jag mest på en måttlig deflation som stärker människors möjligheter att köpa mer till låga priser och att det i själva verket är en viktig del av återhämtningen, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".