Nytt EU-kritiskt parti bildat i Tjeckien

Tjeckiens president Vaclav Klaus bildar ett EU-skeptiskt parti vars huvudsyfte är att motarbeta Lissanbonfördraget. Den tjeckiske presidentens EU-skeptiska hållning är välkänd men att det nya partiet bildas just under Tjeckiens EU-ordförandeskap kommer olämpligt för den tjeckiska regeringen som kämpar i politisk motvind.

Det nya partiet heter Fria medborgares parti, SSO. Partisymbolen är en bagge, en sinnebild för envisheten, och partiets gudfader är Tjeckiens president Vaclav Klaus.

Han lämnade nyligen Medborgardemokraterna, det vill säga dagens regeringsparti och det parti som Klaus en gång grundade. Nu kan inte Vaclav Klaus samtidigt vara president och ny partichef, därför går sonen Vaclav Klaus jr in i faderns ställe i partiledningen.

Fria medborgares parti är emot Lissabonfördraget som partiet betraktar som ett hot mot landets suveränitet. Partiet är emot att euro blir den officiella valutan som i grannlandet Slovakien och partiet vill sänka skatterna och reducera byråkratin.

Fria medborgares parti är för en ren miljö men ”utan extremistisk ideologi” som det heter. Att partiprogrammet varit i Vaclav Klaus säck innan det kom i partiets påse är uppenbart. Klaus tror inte att den mänskliga faktorn påverkar växthuseffekten. SSO är ett EU-kritiskt högerparti som inleder sin politiska bana med att ställa upp i årets val till EU-parlamentet.

För Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek innebär det nya partiet ytterligare motvind eftersom det kommer att stjäla flest väljare från hans eget parti Medborgardemokraterna.

Att det nya partiet dessutom bildas under det halvår som Tjeckien är EU:s ordförandeland och Prag Europas huvudstad är knappast överraskande men ganska genant. I går gjorde Topolanek en regeringsombildning i ett försök att förstärka sin svaga regeringskoalition.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".