Rysk anläggning kontrolleras.

Gaskonflikten djupnar ytterligare

Uppdaterad 17:10
De senaste sex dagarnas gaskonflikt mellan Ryssland och Ukraina, med svåra konsekvenser för en rad länder i Europa, fick inte heller på tisdagen någon lösning. De gaskranar som Ryssland skruvade på under morgonen har nu stängts av igen. 

Full förvirring råder och det är svårt att kontrollera vem som bär ansvaret för vad eftersom Ryssland och Ukraina oavbrutet skyller på varandra. Enligt ryska Gazprom är det Ukraina som nu stoppar leveranserna.

– Vi trodde i går att dörren för rysk gas var öppen men den har blockerats igen av ukrainarna, sa Gazproms exportchef och vice vd Aleksander Medvedev till journalister på tisdagen.

Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz säger å sin sida att Kiev tvingats blockera gasen på grund av Gazproms ”oacceptabla transitvillkor”. Ord som ”stöld” och ”provokation” slungas mot varandra.

Oavsett vem som bär skulden har de frusna konsumenterna på Balkan och i Centraleuropa inte sett röken av rysk gas ännu.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har i telefonsamtal med Rysslands premiärminister Vladimir Putin framfört den besvikelse som Europa känner över de uteblivna leveranserna.

Besvikelsen gäller också att inga av EU-experterna som skulle övervaka gasleveranserna har tillåtits tillgång till energianläggningarna. EU lägger nu lika stor skuld på Ryssland och Ukraina.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk kjell_albin.abrahamson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".